Реклама / Ads
6| 3029 |14.10.2021 НОВИНИ

След протеста на миньорите: Въглищните централи у нас затварят най-рано през 2038 г.

.
Източник: БГНЕС
Сценарий с две възможни дати за затварянето на въглищните централи прие на днешното си заседание Министерския съвет. Преходът към зелена енергетика трябва да се случи най-рано през 2038 г., а най-късно - през 2040 г. Това се случва след протеста на миньорите в центъра на София вчера и постигнатото споразумение между работещите в сектора и правителството.
 

"Механизмът за фиксиране на тази дата тепърва предстои, на базата на технически анализ. Това, което сме дали, не са три дати, а са две - 38-ма и 40-а година дата, като предпочитаме да е 2040-та. Ако може да е след 40-та на базата на този технически анализ, нека да бъде така, нямаме нищо против и това да защитаваме. Но нека да не си играем с датите и да не плашим хората, защото, включително вчера, хората бяха тук, отпред. Когато хората имат необходимост от яснота, от перспектива в тяхното професионално развитие, не е добре да им създаваме условие да остават с впечатление, че нещо крием от тях и да създаваме едва ли не с три, или пет, осем дати, една непредсказуемост. Напротив! Търсим предсказуемост! Търсим реализация", коментира Стефан Янев.

 

На срещата вчера стана ясно, че държавно предприятие ще събере съкратените при затварянето на ТЕЦ-овете. Държавното предприятие за конверсия на въглищните региони ще даде възможност държавата да има буферен механизъм за действие, а на хората - да получат сигурно бъдеще и работа, обясни вицепремиерът Атанас Пеканов след вчерашната среща с миньорите и двата най-големи синдиката у нас - КТ “Подкрепа” и КНСБ.

 

Планът за възстановяване и устойчивост ще бъде внесен утре. По документа е работено интензивно през последните 5 месеца, подчерта премиерът преди заседанието на МС. Планът е обсъждан с 46-ото Народно събрание и със заинтересованите браншови организации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3835 |14.10.2021 Путин пред дилема дали да се кандидатира за следващ мандат . 3| 4276 |13.10.2021 Валентина Маджарова: Проверката на сигнала срещу Петков може да приключи след изборите . 8| 6165 |13.10.2021 Солени глоби за шофьорите на тежки камиони от протеста на пътностроителните фирми . 5| 3376 |13.10.2021 Кацаров: Училищата ще затворят последни. Тежко болните ще се лекуват с монохронални антитела

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads