Реклама / Ads
1| 3560 |20.03.2023 НОВИНИ

След протестите: Нетаняху дава крачка назад за съдебната реформа в Израел

.
Крачка назад от плановете за съдебна реформа в Израел даде премиерът на страната Бенямин Нетаняху, след продължилите повече от два месеца многохилядни протести. Съдебната реформа предвиждаше решаващо влияние на депутатите при избора на съдии и ще ограничи обхвата на Върховния съд да отменя законодателство или да се произнася срещу изпълнителната власт.
 

Нетаняху изглеждаше напълно решен да прокара спорната реформа в системата преди Ксенета да излезе във ваканция на 2 април. Въпреки мнозинството на израелския премиер обаче повечето реформи ще бъдат отложени за 30 април, когато парламентът ще бъде свикан отново.

 

Противоречивата реформа ще разтърси израелския метод за подбор на съдии - въпрос в основата на спора, като критиците обвиняват Нетаняху, че се опитва да ограничи независимостта на съдилищата. На свой ред обаче израелският премиер посочва, че по този начин ще се постигне баланс в разделението на властите. 


Отстъпката, която настоящото правителство в Израел прави по въпроса със съдебната реформа, идва на фона на проведен разговор между Нетаняху и американския президент Джо Байдън, който изрази тревогите си относно плановете. В съобщение на Белия дом се казва, че американският държавен глава е подчертал, че действията на правителството ще подкопаят разделението на властите и е призовал да бъде потърсен компромис. 


В изявлението на коалицията от понеделник се използва по-предпазлив език, отколкото в първоначалния законопроект, разбунил духовете след внасянето му на 4 януари. Казва се обаче, че ще правителството щепродължи да проверява правомощията на съдиите в комисията за подбор, за да може да наложи така нареченото "автоматично вето“ върху номинациите за поста.


В изявлението освен това се отбелязват измененията, направени по време на вчерашната сесия на Кнесета. Според тях комисията за подбор ще бъде разширена от 9 на 11 членове, както беше първоначално планирано, но с състав, който предоставя на правителството по-малко потенциално влияние. Преди това законопроектът предвиждаше групата да включва трима министри от кабинета, двама депутати от коалицията и две обществени фигури, избрани от правителството - с мнозинство от 7-4 гласа.


В изменената си форма законопроектът предвижда групата да се състои от трима министри от кабинета, трима депутати от коалицията, трима съдии и двама депутати от опозицията. Това може да доведе до по-слабо и по-малко сигурно мнозинство от 6-5 за правителството.


Измененият законопроект освен това предвижда, че не повече от двама съдии от Върховния съд могат да бъдат назначени чрез редовно гласуване на панела на дадена сесия на Кнесета. Всички назначения извън това ще трябва да бъдат одобрени с мнозинство, включително поне един съдия и един депутат от опозицията сред членовете на комисията за подбор. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4235 |19.03.2023 Христо Грозев: Големи продуценти искаха да са до Навални след отравянето му . 1| 3324 |19.03.2023 Върна се последната група от експедицията на Антарктида . 2| 3069 |19.03.2023 След две години прекъсване България отново изпраща делегация за посрещането на Благодатния огън . 2| 3223 |19.03.2023 В Одрин отдадоха последна почит към отец Александър Чакърък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads