Реклама / Ads
15| 2742 |07.07.2023 НОВИНИ

След София Зеленски кацна неочаквано в Прага. Очаква се от там да потегли за Турция

.
Неочаквано в Чехия се озова украинският президент Володимир Зеленски след вчерашната си визита в България. Държавникът кацна в Прага, а днес се очаква той да отлети за Истанбул, където ще се срещне с турския президент Володимир Зеленски, преди срещата на НАТО във Вилнюс следващата седмица.
 

В Прага Зеленски се срещна с чешкия си колега Петър Павел. След разговорите той заяви, че Украйна има нужда от конкретни предложения за членството на страната в Алианса. Зеленски очаква във Вилнюс да бъде даден “ясен сигнал” за бъдещото присъединяване на Киев към военния пакт. 

 

“Там трябва да докажем, че руският режим, какъвто и да е той, няма да има право на вето срещу правото на избор на Европа на бъдеще. Вратите на НАТО са отворени пред Украйна, избираме бъдещето си самостоятелно”, заяви вчера по време на дискусия в Националния исторически музей в София Зеленски. 

 

Самият Йенс Столтенберг, генералният секретар на Алианса, заяви, че във Вилнюс се очаква сближаване на Украйна с НАТО. Към момента налице е консенсус, че пълното и незабавно членство на Украйна в НАТО не е възможно, докато тече война. Киев и не иска това – настоява за конкретни срокове за присъединяване към Алианса и за „гаранции за сигурността“ на Украйна.

 

След срещата си със Зеленски Петър Павел заяви, че Киев може да разчита на подкрепата на Чехия при защитата си от руската агресия. 

 

Днес Володимир Зеленски ще бъде в Истанбул, където с колегата си Реджеп Ердоган ще разговаря за черноморската зърнена сделка и развитието на войната в Украйна. Сделката бе удължена до 17 юли, а в момента се правят опити да бъде договорено ново удължаване. Сделката бе постигната с посредничеството на ООН и Турция. Русия заплаши, че няма да позволи тя да продължи, защото е недоволна от прилагането й. 

 

Това е първата визита на Зеленски в Турция след началото на войната. Заедно с Ердоган ще проведат за пръв път разговори очи в очи. Местни медии съобщават че се очаква украинският президент да поиска подкрепата на Турция в НАТО за изпращането на по-тежки оръжия в Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3013 |06.07.2023 Росен Желязков към Зеленски: Днешното решение на НС е красноречив израз на искрената приятелска солидарност с Украйна . 19| 3551 |06.07.2023 Чуждестранните медии: Президентът Зеленски покани София да участва във възстановяването на Украйна . 1| 2731 |06.07.2023 Елисавета Белобрадова: Зеленски благодари на българите за грижите за украинските бежанци . 65| 6932 |06.07.2023 ”Политико”: Зеленски гръмна по Радев и от двете цеви, смутеният президент на България изгони камерите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads