Реклама / Ads
Frognews
0| 3242 |07.05.2019

Сметната палата на ЕС проверява пътното строителство с еврофондове у нас

.
Джордже Пуфан
Европейската сметна палата започва одит на финансирането от Европейски съюз на мрежата от пътища, която свързва държавите членки и техните региони. Проверката ще обхване България, Чехия, Полша и Испания. Одитният доклад трябва да бъде публикуван в началото на 2020 г.

Европейската сметна палата ще разгледат дали действията на Европейската комисия и отпуснатите средства осигуряват напредък на държавите членки към навременно завършване на мрежата и по-добра свързаност за гражданите, съобщават от институцията.

 

Между 2007 и 2020 г. еврофинансирането за пътна свързаност на държавите и регионите им възлиза на 82 млрд. Евро. Половината сума е дадена за изглаждане на основната мрежа. Главните бенефициенти на това финансиране са централно- и източноевропейските държави членки.

 

„В последните десетилетия финансирането от ЕС е помогнало да се подобрят транспортните връзки между държавите членки и техните региони, но в пътната мрежа все още съществуват пропуски, липсващи връзки и места с недостатъчен капацитет“, заяви Джордже Пуфан, членът на Европейската сметна палата, който отговаря за одита. Той изрази опасение, че цялата основна мрежа на ЕС няма да бъде завършена навреме.

 

Одиторите ще проверяват дали изграждането на основната мрежа за ЕС напредва и дали се спазват сроковете, както и дали тя се поддържа в добро състояние. Обект на проверката е и това дали самата Еврокомисия контролира спазването на сроковете и дали финансирането отива по предназначение.

 

Главната цел на ЕК е разработване на трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T), която включва и пътна инфраструктура. Идеята е до 2030 г. да бъдат завършени девет основни коридора с дължина около 40 000 км от Балтийско море до Атлантика и от Скандинавия до Средиземноморието. До 2050 г. пък е срокът за осигуряване на достъпност и свързаност на всички региони в Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. КАТ проверяват за предпазни колани и седалки за деца 1| 2916 |07.05.2019 . Папата влезе в Синодалната палата под аплодисменти на граждани 0| 3131 |05.05.2019 . Прокуратурата проверява Румен Порожанов заради къщите за гости 13| 3694 |03.05.2019 . Прокуратурата отрича къщите за гости да се проверяват заедно със земеделското ведомство 0| 3163 |03.05.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ