Реклама / Ads
1| 9256 |17.05.2007 НОВИНИ

Социолози се потят върху изборни прогнози

.
При ниска избирателна активност прогнозите на социолозите може и да не се случат. Цветозар Томов не изключва шансовете на ГЕРБ, да спечелят на 20 май. Последната прогноза на НЦИОМ отрежда 5-6 евродепутатски места за БСП, 4 за ДПС, 3 за "Атака", 2 за НДСВ и 1 сигурен за СДС. Левицата ще остане първа политическа сила и след изборите за Европейски парламент на 20 май, следвана от партия ГЕР
 

При ниска избирателна активност прогнозите на социолозите може и да не се случат. Все пак не е изключено два милиона и половина българи да стигнат до урните. Това твърди социологът Цветозар Томов. Промени са възможни, разликата между БСП и ГЕРБ е твърде малка, за да има категоричност в прогнозата, счита Томов, не изключвайки шансовете на ГЕРБ,  да спечелят на 20 май. Социологът допусна и възможността три партии да бъдат с равен брой мандати в Европейския парламент. НДСВ може би ще има две места, като не е изключено да изпревари “Атака”. “Атака”, според Томов, е загубила състезанието за протестния вот с ГЕРБ и това е основната причина за падането на резултата им в последните дни. Това означава, че доста избиратели имат сходна мотивация, когато избират между ГЕРБ и “Атака”. За повишаването на процентите за ГЕРБ може да са изиграли роля и репликите между Бойко Борисов и Ахмед Доган. Десните партии социологът е възможно да останат без представител в Европейския парламент, но в същото време не са без шансове да успеят. Тенденцията и при СДС, и при ДСБ все пак е леко възходяща, ако продължи до изборите, могат да прескочат бариерата.

Последната прогноза на НЦИОМ отрежда 5-6 евродепутатски места за БСП, 4 за ДПС, 3 за "Атака", 2 за НДСВ и 1 сигурен за СДС. Партията на Иван Костов засега виси под изборния праг, но има шанс за един представител в ЕП при ниска избирателна активност. При много ниска активност обаче са възможни размествания. Най-оспорваната конкуренция е за второто, третото и четвъртото място. Според социолозите до урните ще отидат 35 процента от избирателите, а в столицата - и доста по-малко. Най-висока вътрешна мобилизация има в движението на Ахмед Доган и "Атака".

Левицата ще остане първа политическа сила и след изборите за Европейски парламент на 20 май, следвана от партия ГЕРБ на Бойко Борисов. Това показват последните проучвания на социологическа агенции МБМД. МБМД, която в хода на кампанията имаше и прогнози, че ГЕРБ изпреварва БСП, също поставя социалистите на първо място с възможност за вкарване на 7 евродепутати, особено ако избирателната активност е под 35 на сто. От агенцията обясняват това с мобилизацията на червените избиратели. ГЕРБ се подрежда втора с 5 мандата, а ДПС и “Атака” си оспорват третото място, като всяка от тях може да спечели около 3 места. Докато електоратът на Ахмед Доган е силно сплотен и дисциплиниран, при "Атака" е възможно "изтичане" към други партии и тогава партията на Волен Сидеров би получила 2 мандата. НДСВ направи успешна кампания и има сигурен един мандат, а при сериозно повишаване на избирателната активност, може да се доближи до втори. При СДС кампанията беше неубедителна и броени гласове може да не достигнат на партията да вземе един мандат. ДСБ е под чертата с 2.7 на сто подкрепа, сочи изследването на МБМД.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2152 |26.04.2024 Асен Василев: Хората знаят кое е важното - повишените доходи или измислените скандали от службите . 0| 2147 |26.04.2024 Еврокомисията закри процедура срещу България за 113 депа за боклук . 8| 2168 |26.04.2024 Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета . 2| 2209 |26.04.2024 Проф. Иван Илчев: В Скопие са на кръстопът, не се чувстват уверени в своята идентичност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads