Реклама / Ads
2| 6240 |11.06.2017 НОВИНИ

Спешните медици се обявиха срещу изследванията за алкохол и наркотици

.
Управителният съвет на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в България (НАРСМП) се обяви против някои от промените в Проекта на Наредбата за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози от водачи на моторни превозни средства.
 

 Според спешните медици промените, предвидени в новата Наредба, само ще увеличат натовареността на спешните екипи. Те възразяват срещу предвиденото намаляване на срока за явяване на водачите за медицинско изследване от 2 часа на 90 минути. Според тях, когато спешните екипи са много натоварени, те едва смогват да извършат изследванията в срок от 2 часа. Скъсяването на интервала ще постави спешните медици в "абсурдната ситуация да приоритизираме медицинско изследване за алкохол и/или наркотични вещества пред обслужването на пациенти в животозастрашаващи състояния".

 

Управителният съвет на НАРСМП съобщи и че възразява срещу това спешните центрове да бъдат единствени места за извършване на медицинските изследвания на водачите, допълва Нюз. бг. Те не виждат мотиви за отпадането на диагностично-консултативните центрове, медицинските центрове и болничните лечебни заведения при извършването на изследванията за алкохол и наркотици.

 

Спешните ни медици се обединиха и срещу идеята медицинското изследване се извършва от лекар. Припомняме, според Проекта за Наредбата изследването може да се извърши само от лекар, а при липсата на такъв - от друг медицински специалист, писмено упълномощен от ръководителя на лечебното заведение. Според становището на НАРСМП писменото упълномощаване от ръководителя на лечебното заведение не може да вмени на медицинските специалисти да извършват дейности, които не влизат в професионалните им дейности.

 

НАРСМП скочи и срещу това, че медицинските специалист ще трябва да описват поведението, общото психично и соматично състояние, поведенческите реакции, степента на съзнанието и абстинентните прояви, ако има такива, спрямо лицето, което се изследва за наличието на алкохол или наркотични вещества в кръвта. Тези дейности също не спадали към компетентностите на медицинските специалисти в спешната помощ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5956 |08.06.2017 Столичната община закрива 3 медицински центъра, единият е в Банкя . 4| 6276 |06.06.2017 Проф. Николай Петров: Голяма част от спешните пациенти не са спешни . 2| 4133 |25.05.2017 Пациентските организации: Стоп на агресията над медици . 2| 4421 |11.05.2017 Медици масово напускат болницата в Карлово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads