Реклама / Ads
0| 3483 |24.02.2023 НОВИНИ

Специалист: Следващият трус ще бъде някъде в Мраморно или Егейско море, близо до България

.
Проф. Янко Герджиков
”Земетръсът се случва по една от големите тектонски плочи. Това е голям разлом, известен е от десетилетия. Всяко земетресение от подобен мащаб инициира каскада от неблагоприятни процеси. Генерира свлачища, цунами... Дестабилизира земната кора на доста голям район. Ако има глинести слоеве, става отлепване. В България колеги наблюдават такива свлачища в района на Симитли, в района на Източните Родопи”.

Това прогнозира проф. Янко Герджиков - ръководител на катедра "Регионална геология" към Софийския университет.


По думите му все още знаем малко за втората разломна зона, която е в пресечен планински терен, където се очакват много свлачища и срутища.


"Тези разломи, които засегнаха тази част на Турция и Сирия, не водят до цунами. Хората са в паника и виждат, че става отдръпване на морето. Може просто да е резултат от приливи и отливи. Преди голямо цунами морето се отдръпва и вероятно това е притеснило хората. Няма основание за притеснение", категоричен бе проф. Герджиков пред Bulgaria ON AIR.


Той отбеляза, че съществуват методи, с които може да бъде измерено с точност движението на блоковете земна кора. Данните показват, че става изместване от порядъка на 4-5 метра на места.


"Притеснително от геоложка гледна точка е, че такива значителни движения разтоварват напрежението по част от един разлом и натоварват съседните разломни сегменти. При Северноанадолския разлом става миграция на земетръсите от изток към запад. Очаква се следващият трус да бъде някъде в Мраморно море, дори в Егейско море, съвсем близо до нашата територия, което е притеснително", каза още проф. Герджиков.


Според него сме относително по-сигурна територия, докато на териториите на Турция и Гърция стават съвременни процеси на взаимодействие на тектонски плочи.


"Ние сме една от малкото държави в Европа без геоложка служба. Проблемни са нещата, свързани с геоложкия риск, споделя се между няколко ведомства", посочи проф. Герджиков.


Сателитите показват, че Арабската плоча непрекъснато се движи на север със скорост от 2 сантиметра на година и този процес не може да бъде спрян. Единственият начин напреженията да бъдат спрени е чрез земетръси. Ние трябва да сме подготвени за следващи събития", завърши гостът. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3650 |24.02.2023 Ген. Константин Попов: Тази война определя бъдещето на света . 2| 3175 |22.02.2023 Б. Бонев: Не участвам в обединението на ПП и ДБ. Ще се явя само на местните избори. София може да бъде Виена . 11| 3015 |22.02.2023 Радев от срещата на Б9: Загрижен не само да бъде спряна войната, но и за спечелването на мира . 2| 2904 |19.02.2023 Афганистанският посланик за мигрантите: Предпочитат да са в камиона, защото нямат бъдеще в страната си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads