Реклама / Ads
3| 5138 |07.03.2019 НОВИНИ

ЕС: Сръбският участък на ”Турски поток” вреди на конкуренцията

.
Енергийната общност към ЕС обяви, че планираният от Газпром участък от газопровода ”Турски поток” за пренос на руски природен газ през Сърбия към Европа ще навреди на конкуренцията в региона, информира ”Ройтерс”.
 

Тази седмица сръбският енергиен регулатор AERS разреши на Газтранс да работи по проекта, изключен от Третия енергиен пакет на ЕС - реформа от 2009 г., която има за цел да интегрира енергийния пазар на Общността и да засили конкуренцията.


Газтранс е собственост на базираната в Швейцария "Южен поток Сърбия", в която руският Газпром държи 51% от акциите, а останалите са в ръцете на сръбския газов монополист Сърбиягаз.

 

Енергийната общност, организация на ЕС, която разширява енергийните политики на блока до евентуални бъдещи членки на Общността, коментира, че с това решение Сърбия е пропуснала възможността проектът да е в съответствие с европейските правила.

 

AERS отхвърли или фундаментално промени всички условия на Енергийната общност, свързани с "ънбъндлинг" (разчленяването на отделните фази по доставка), достъп на трета страна и тарифните регулации, каза заместник-директорът и юридически съветник на Енергийната общност Дирк Бушле пред осведомителната агенция.

 

Няма подобни молби (за освобождаване от правилата на ЕС) от операторите в България и Унгария към регулаторите, добави Бушле.

Тръбата не е покрита от Третия енергиен пакет и ние съжаляваме за това, каза още той.

 

400-километровият участък в Сърбия се очаква да бъде завършен до 15 декември тази година. Той ще е с капацитет 13,88 милиарда кубични метра газ на година.

 

Междувременно руският вицепремиер Юрий Борисов коментира, цитиран от ТАНЮГ, че "Турски поток" е важен за Сърбия и за икономическото й развитие. Той подчерта, че строителството на участъка в Сърбия не зависи само от Русия, но и от Унгария и България.

Борисов отбеляза още, че премиерите на Унгария и България са заинтересовани газопроводът да преминава през Сърбия от границата с България до унгарската граница.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5846 |07.03.2019 Министър Т. Петкова: Може да има и руски фирми като подизпълнители на ”Турски поток” . 13| 4271 |04.03.2019 Студийни спорове за проекта ”Турски поток” . 2| 4079 |03.03.2019 Сръбският народ пак въстана срещу Вучич . 1| 4250 |28.02.2019 Рестарт на поръчката за отклонението на ”Турски поток”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads