Реклама / Ads
23| 4454 |05.06.2009 НОВИНИ

С. Станишев: Не гледам сериозно на икономическите програми на ГЕРБ

.
Сергей Станишев Източник: Вяра Йовева
Не гледам много сериозно на икономическите програми на ГЕРБ, каза премиерът, който чакал София да стане Виена през 2005 г., но това не станало. Той не изключи сценарий: избори до дупка през есента.
 

Замразяването на заплатите не е предизборен ход, а действие, което кризата ни налага. Или трябва да се снишим и да оставим следващите да се справят, или да предприемем разумна мярка, обяви по БТВ премиерът и лидер на БСП С. Станишев. Министерските заплати се намаляват с 15 % и това засяга всички политически кабинети в изпълнителната власт, орязват се и разходите за "играчки" на администрацията, добави минстър-председателят, за когото приоритет били доходите на пенсионерите и запазването на заплатите в публичния сектор.

България спечели не от изоставането, а от факта, че води разумна политика. Не бива да залитаме там, откъдето после ще се връщаме, както правят съседни нам страни. Целим да запазим заплатите и на лекари, медицински сестри, учители, добави той.

Не гледам много сериозно на икономическите програми на ГЕРБ, добави Станишев. Всеки трябва да бъде съден по делата. Б. Борисов обеща, че през 2005 г. София ще стане като Виена, а това не видимо не е така. ГЕРБ няколко пъти си сменя програмите и се отказаха от безумните си идеи за приватизиране на НОИ, напр., както и други екстравагантни идеи. Партньорите им от Синята коалиция обаче продължават да тиражират рискови намерения за бъдещето, оцени програмите на опонентите си премиерът.

Не е истина, че БСП е водила през мандата дясна политика, обяви Станишев. Притеснява ме връщането към политическата конфронтация, на реваншизма, на разделението на наши и ваши, доизясни той. Десните обявиха, че ще преназначават някои от назначените сега хора, вместо да се занимават с икономика, възмути се премиерът. Няма съвършено правителство, но аз признавам грешките и в това е силата на левицата, добави той.

Сега Костов напада Борисов тактически, разкри Станишев. След изборите България ще има нужда от силно правителство. По-лошият сценарий е формирането на правителство, което не е достатъчно компетентно, а третият сценарий са избори до дупка, което е заплаха за страната в условия на криза, прогнозира лидерът на БСП.

Към формирането на следваща коалиция трябва да се подходи много отговорно, а партиите трябва да надмогнат себе си, отговори Станишев на въпроса вижда ли се в коалиция с ГЕРБ. Форматите на коалициите се определят от българските граждани. Хората казват кой ще управлява и всеки от нас прави избора си за в бъдеще, добави министър-председателят.

Лидерският дебат е необходим, прави се по целия свят и аз съм готов да дебатирам всяка една тема с Б. Борисов, а отказът му е обиден за хората, които искат да чуят такъв дебат, каза Станишев. Той винаги бил готов за сериозен дебат по идейни въпроси.

Фалшифицирането на изборите е нещо, което нито на мен, нито на някой друг от БСП може да мине през ума. Такива инсинуации издават слабост. Призовавам всички да приемат изборните резултати такива, каквито са, апелира накрая премиерът Станишев.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5117 |17.05.2009 С. Станишев: Обич, уважение и вяра постигат успехите на БСП . 17| 5107 |26.04.2009 С. Станишев: С Русия сме свързани исторически и емоционално . 7| 5099 |24.04.2009 Станишев: Страната ни има важно стратегическо значение и не случайно е домакин на форума . 39| 5301 |20.04.2009 С. Станишев: БСП ще се бори за властта, след нас идва реваншизъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads