Реклама / Ads
7| 5066 |24.04.2009 НОВИНИ

Станишев: Страната ни има важно стратегическо значение и не случайно е домакин на форума

.
Енергийният форум се проведе в НДК Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
Трябват ясни и стабилни правила при преноса и доставката на природен газ, коментира премиерът Станишев на Енергийния бизнес форум в София.
 
България не случайно е домакин на тази среща – страната ни има важно стратегическо положение и потенциалът ни е голям. Това заяви премиерът Сергей Станишев при откриването на форума. „Целта на България е да се превърне в енергиен хъб за Югоизточна Европа и Черноморския регион”, подчерта още Станишев.

Газовата криза от началото на годината показа как външните фактори ускоряват развитието на проектите, някои от които са точени с години, подчерта премиерът.

Върху територията на страната се намират тръбопроводи за Европа. През 2007 година сме транзитирали 18 млрд. куб. метра природен газ и винаги сме били надежден предсказуем партньор и за потребителите, и за износителите на газ, подчерта Станишев.



Националната стратегия цели изграждане на нови маршрути и по тази причина участваме в подготовката на редица проекти, сред които „Набуко”, „Южен поток”, както и нефтопроводите „Бургас-Александруполис” и „Бургас-Вльора”.

Освен на тръбопроводите обаче страната трябва да разчита и на собствените си ресурси. По тази причина трябва да разширим хранилището в с. Чирен, което компенсира сезонните колебания. Разработването на нови хранилища също е приоритет – в черноморския шелф, например, поясни българският премиер.

Ще потърсим и нови партньори от Северна Африка, Близкия Изток и Каспийския регион. Терминалите за втечнен газ (LNG) също разнообразяват доставчиците на природен газ, отбеляза още Сергей Станишев.

Газовата среща на върха започна при безпрецедентни мерки за сигурност, където журналистите бяха привикани два часа по-рано и затворени без възможност за достъп до официалните лица с изключение на някои централни медии, които са по-малко от пръстите на едната ръка.

Една след друга пристигаха дипломатическите лимузини с високопоставени участници в срещата, като една от последните беше на руския енергиен министър Сергей Шматко. И тъй като отсъствието на премиера Владимир Путин се изтълкува като знаково едва ли не посъщия начин някои разтълкуваха по-късната поява поява на руския енергиен министър.

Не по-малко знаково премина и посрещането на ръководителите на официалните делегации от патрона на събитието българският президент Георги Първанов. Единственият, към когото държавният глава подходи сам и горещо се прегърнаха и разцелуваха беше сръбският президент Борис Тадич. Атрактивен както винаги беше емирът на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани в традиционните си официални одежд, който за по-малко от месец идва за втори път в България.

Един от акцентите днес ще бъде бъде прескоференцията на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, чието име също бе поставено под съмнение, но с появата си той опроверга скептиците и направи заявка за сериозен ангажимент, който е поел Европейският съюз във връзка с прозрачността на газовите доставки и тяхната диверсификация.



При засилени мерки за сигурност се проведе днешният форум.

Междувременно на Орлов мост се събраха неколцина протестиращи срещу провеждащия се в София енергиен форум. Те носеха плакати: „Не на България- „троянски кон” на Путинова Русия в Европа”. Протестиращите развяваха знамена на България и на Европейския съюз. В района са разположени много представители на полицията във връзка с осигуряване на сигурността на участващите в енергийния форум.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 5249 |20.04.2009 С. Станишев: БСП ще се бори за властта, след нас идва реваншизъм . 21| 6404 |27.03.2009 Сергей Станишев: В страната няма ислямизация . 56| 4914 |17.03.2009 С. Станишев: Изказванията на Б. Борисов са глупави, а Яне Янев е опасен . 46| 5384 |25.02.2009 Станишев: Правителството е работещо, макар и не безгрешно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads