Реклама / Ads
44| 4769 |12.05.2013 НОВИНИ

Станишев: Важно е много хора да гласуват рационално. Разпиляването на гласове обслужва статуквото

.
Сергей Станишев
Искам да се обърна към българските граждани – купеният, контролираният вот може да бъде преодолян в следващите часове, въпреки че предстои неговото нахлуване.
 

Статуквото може да бъде преодоляно с повече демокрация, с повече свободно гласуване на повече свободни български граждани, които могат да гарантират промяната. Важно е вотът да не се разпилява. Това заяви на пресконференция председателят на БСП Сергей Станишев. Той подчерта, че следващите часове са решаващи и изрази тревогата си от многото сигнали за купен вот, който предстои да влезе масирано в последните часове на изборния ден, специално от ромските махали. „Там като правило по този начин различни разбойници и продавачи на гласове и политици реализират купения вот. Разчитат на купен ромски вот. На това днес разчита и ГЕРБ”, каза Станишев.

На пресконференцията социалистите отчетоха лавинообразно нарастване на сигналите и на жалбите. Членът на Националния предизборен щаб на БСП Младен Червеняков даде пример със случаи на масово извозване на малцинствени групи за гласуване и принуждаването им да гласуват с използване на насилие. „Особено тревожен е случаят на изведен член на комисия, който е бил поканен в една кола и извън населеното място е бил жестоко пребит”, каза Червеняков и уточни, че има и други случаи на насилие.

„Всички приказки на Бойко Борисов са абсолютно неадекватни и не отговарят на истината. За съжаление нито Марин Райков, нито Борисов осъдиха този заговор срещу демокрацията”, коментира Станишев по повод заловените 350 000 бюлетини. Лидерът на БСП постави въпроса – каква е сделката между Борисов и Райков. Станишев определи като неадекватна реакцията на премиера Райков за действията на прокуратурата по отношение на незаконните бюлетини. „Министър-председателят дори днес излъга открито, че става дума за технически брак, след което беше опроверган от прокуратурата”, добави Станишев. Според него служебното правителство не се справи с основното си задължение по отношение на изборите. „През целия ден днес виждаме масови нарушения, контролиран вот, купуване на гласове и натиск”, разкритикува Станишев.

 

Нека всички да гласуваме рационално и да не разпиляваме вота, за да не съжаляваме след това, призова номинираният за премиер от Коалиция за България Пламен Орешарски. Според него масовото гласуване може да минимализира изкривения и деофрмиран вот. „Разчитаме на активното участие на медиите за проследяването на изборния процес”, добави Орешарски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 76| 5418 |12.05.2013 Станишев: Гласувах за това децата ми да останат в България . 187| 6068 |11.05.2013 С. Станишев: Безпрецедентен скандал, връща ни в каменната ера . 46| 5412 |09.05.2013 Сергей Станишев: Днес имаме ясна кауза - да върнем България на хората . 21| 5204 |09.05.2013 Сергей Станишев: Единствената гаранция за промяна е гласуването за БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads