Реклама / Ads
11| 7194 |18.10.2009 НОВИНИ

Станишев "загърби" партията, възмутен е от чистките на ГЕРБ

.
Сергей Станишев в началото на 47-мия конгрес Източник: Васил Василев
Тактически схеми разиграха "леви" и "десни" в БСП. Станишев още в началото на конгреса предложи днес да има нови избори за лидер. Крайно левите казаха "Не сме готови с кандидати, нямаме платформа, искаме вот на доверие и извънреден конгрес". Реч на Станишев избегна партийните проблеми и "отиде" към лова на вещици.
 

Лидерът на БСП Сергей Станишев започна своята реч на 47-мия конгрес на партията по неочакван начин и финтира конкуренцията с един куп критики, но не към съпартийци, а към настоящия премиер Бойко Борисов и неговия екип.

"За първи път държавата се управлява от дясна популистка партия. Наближаващите 100 дни на правителството са достатъчни за формиране на мнението, че до ден днешен правителството не е представило нито програма, нито антикризисен план. Така докато в света страните излизат от кризата, у нас тя се задълбочава, каза той. Според Станишев новото управление прави политика, която води до фирмена задлъжнялост, а вече избухват и спонтанни стачки. „Интересно е, че управляващите кърпят дупките от държавни дружества, за които обявяваха, че са ограбени от предишното управление. Нали бяха безогледно източени и докарани до фалит?”, запита Станишев.

Според него министрите от новия кабинет постоянно дават разнопосочни сигнали. Експремиерът коментира, че има усещането за съревнование между министрите за това кой колко съгрешения на предишественика си от тройната коалиция ще измисли. "Цели да се осигури комфорт на кабинета като се унищожи БСП. Притеснително от гледна точка на закона е намерението на премиера да извади фискалния резерв от БНБ, за да го управлява. Това може да създаде условия за корупция", добави Станишев.

"Новите управляващи живеят с твърдото убеждение, че всичко започва от тях. Вероятно се надяват, че ще управляват 30 години, но няма да се случи. Извършва се политическа чистка, която започна от централната администрация и става повсеместна. БСП трябва да защити почтените професионалисти и да ги привлече като експерти към партията.

Лидерът на БСП коментира политиката на ГЕРБ като дясно-рестриктивна и социално безотговорна. "Очевидно ни очаква бюджетно затягане на коланите. ГЕРБ се превръща в поредния разрушител на историята. По-лошото е, че управляващата партия се очертава да се превърне в разрушител на демокрацията" заключи Станишев. Малко по-късно Младен Червеняков предложи да се създаде работна група в БСП, която да следи действията на новото правителство.

Още преди началото на конгреса бившите министри Овчаров, Петков и Масларова заявиха пред Frognews.bg, че днес са дошли в зала 1 на НДК за промяна. Стефан Данаилов бе лаконичен - "Вие мислите ли, че не съм готов с избора?". Красимир Премянов се надява също за промяна. "БСП трябва да направи анализ, не е важно дали Станишев остава или не. Трябва да видим къде сме сгрешили преди последните избори. Защо загубихме последните 10 години? Безспорно трябва да се търсят грешките изцяло, не персонално.", добави Премянов. Кметът на Търговище Красимир Мирев на свой ред смята, че промени не могат да се правят от днес за утре, а плавно и с достатъчно обмислени идеи. На всички Frognews.bg зададе въпроса: 'Ще напуснете ли БСП, ако Станишев остане лидер?"

Премянов - Не, разбира се, аз не съм тук заради Станишев, а заради идеите на всички хора тук за промяна.
Овчаров - Категорично не.
Румен Петков - Е, чак пък да напускам...

Журналистът Ива Николова не очаква нещо ново от това, което се е случвало вече 20 години. "Тези, които са управлявали  ще твърдят, че имат лоша медийна политика и не са успели да се разграничат от лошите явления, а несъгласните ще поучават Станишев - ние на вас казахме ли ви? БСП не е еднородна сила, но сън убедена, че Станишев иска да я превърне в лидерска партия, каквато тя не е.", коментира за Frognews.bg Николова.
 
Конгресът започна с химна на България, последван от този на ЕС - "Одата на радостта" и Интернационала. Самият бивш премиер предложи днес да има избори. Георги Кадиев обаче каза, че е добре да се подаде оставка, но да няма гласуване на нов кандидат, защото липсват платформи. "Абсурдно е днес да правим избор на председател на БСП", смята той.

По думите на Кадиев не може за 15 минути делегатите да се запознават с кандидатите за лидерския пост, а би следвало те да имат време да представят платформите си за управление. Трябва да се състезават идеи, а не симпатиите за една или друга личност, бе категоричен Кадиев. По думите му, ако Станишев си подава оставката, това е знак за промяна.

"Ако вие действително настоявахте в дневния ред на конгреса да се включи точка избор, трябваше да подадете оставка". С тези думи Младен Червеняков се обърна към председателя на БСП Сергей Станишев по време на 47-я конгрес на партията

По-късно все пак делегатите приеха предложението на експремиера да се приеме точка 3, в която да се запише идеята за нов избор още днес. Един от евентуалните кандидати Татяна Дончева не пропусна да ужили своя конкурент Станишев и още в началото попита един от преброяващите защо е записан и като делегат. Пред входа на НДК имаше няколко другарски компании от стария соц, които пушеха нервно и си припомняха, че са се виждали последно на 9-ти септември тази година, разказвайки живо как новият премиер ще разруши държавата.

СОЦИАЛИСТИТЕ ИЗСЛУШАХА ХИМНА НА БЪЛГАРИЯ И НА ЕС, А СЛЕД ТОВА СВОЯ ЗАПАЗЕН СИГНАЛ - "ИНТЕРНАЦИОНАЛЪТ"
 

Интернационалът е написан от френския поет, члем на Парижката комуна Южен Потие (1871, публикуван през 1887). Музиката е композирана от Пиер Дегейтер (1888). За първи път е изпълнен на 23 юни 1888 и в същата година е издаден. Разпространява се широко и е преведен на много езици. Песента е химн на Съветския съюз от 1922 до 1944 г. Ето и българският превод, който някои от делегатите припяваха с охота.

На крак, о парии презрени,
на крак, о роби на труда!
Подтиснати и унизени,
ставайте срещу врага!
Нека без милост, без пощада,
да сринем старий, гнилий строй!
Светът на нас се днес надява,
напред в решителния бой!

Бой последен е този,
дружно вси да вървим,
с Интернационала
света да обновим!

От нийде няма избавление,
от бог, ни цар, ни господар,
във нас е нашето спасение,
в борбата, водена със жар!
Крадецът плячката не връща,
ни властелинът свойта власт,
но ний сме армия могъща,
кой би се мерил днес със нас?
Ний сме армия голяма,
на трудовий, работен свят.
С Интернационала
ще се освободим!

Държавата ни угнетява -
законите са против нас,
богати днес управляват,
беднякът няма равен глас.
Но стига толкова търпение,
ний старий свят ще разрушим.
Във нас е нашето спасение,
с борба ще се освободим!
Но ако ли обезумели
войска изпратят срещу нас,
най-първо стари генерали
да чакат смъртния си час!

Бой последен е този,
дружно вси да вървим!
С Интернационала
света ще победим!



"Сила за промяна" е идеята на днешния 47-ми конгрес на БСП



Румен Овчаров коментира с усмивка бъдещите събития с другар в зала 1 на НДК



Румен Петков също е дошъл за "промяна" на конгреса



Някои от делегатите на първия ред още преди началото на речи и драми заспаха, други имитираха физиономия на краен интерес
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5626 |17.10.2009 И. Божинов: Станишев ще остане лидер, БСП е в пат . 11| 4736 |16.10.2009 Сергей Станишев се опитва да избяга от отговорност . 1| 5586 |13.10.2009 Станишев бил тежък случай на отчайваща ретроградност . 10| 5535 |12.10.2009 Борисов се обяснява в Париж заради гафове на кабинета "Станишев"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads