Реклама / Ads
0| 4533 |03.01.2024 НОВИНИ

Стартира първият съдебен процес във връзка с опустошителните земетресения, които разтърсиха Турция м. г.

.
Източник: БГНЕС
Първият голям съдебен процес във връзка с опустошителните земетресения, които разтърсиха Турция миналия февруари, започна днес в югоизточния град Адъяман, съобщи ДПА.
 

Собственик на хотел и 10 други обвиняеми са изпратени на съд за рухването на четиризвездния „Гранд Исиас Хотел” и кончината на 72 души. Специалисти смятат, че сградата е имала съществени строителни дефекти.

 

Сред жертвите бяха 26 деца от Северен Кипър, пътували до Турция за училищен волейболен турнир. Родителите на загиналите пристигнаха в Адъяман за процеса. Облени в сълзи, те застанаха пред сградата на съда, държейки в ръце снимките на своите деца.

 

„Всеки, който е участвал в строежа на „Гранд Исиас Хотел”, е виновен”, отбеляза Рушен Каракая, която е загубила 14-годишната си дъщеря. Тя допълни, че няма да се успокои, докато виновните - от строителите до онези, които са издали разрешителни - не понесат отговорност.

 

Държавните прокурори твърдят, че обвиняемите съзнателно са причинили смърт поради непредпазливост. Те са изправени пред присъди до 20 години затвор, ако бъдат признати за виновни. Петима от тях, включително собственикът, са в ареста. Те не присъстваха в първия ден на делото, но бяха свързани със съдебната зала чрез видеовръзка.

 

В ход е и отделно разследване, което трябва да определи дали държавната служба, която издава разрешителни, носи съответната отговорност.

 

Припомняме, че на 6 февруари м.г. сутринта земетресение с магнитуд 7,7 разтърси Югоизточна Турция и Северна Сирия, последвано от втори трус с магнитуд 7,6 следобеда на същия ден. Според правителствени данни около 50 800 души са загубили живота си само в Турция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4288 |03.01.2024 Главният икономист на КНСБ алармира: Не ни стигат пари за земеделие . 0| 4341 |03.01.2024 Д-р Благомир Здравков: До момента се изпълнява планът за изграждането на Национална детска болница . 0| 3082 |03.01.2024 Един от архитектите на споразумението между Израел и палестинците от 1993 г.: Преди нападението се водеха преговори за мир . 8| 4417 |03.01.2024 Ивайло Иванов: От изхода на войната в Украйна ще зависи къде ще се намира Европа в бъдещия геополитически ред

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads