Реклама / Ads
4| 3078 |01.02.2021 НОВИНИ

Стоил Цицелков: Управляващите прехвърлят отговорност за провеждането на изборите

.
Стоил Цицелков
Много важни въпроси в момента са прехвърлени на Министерството на здравеопазването и на главния здравен инспектор, който да вмени ЦИК как да проведе изборите, каза пред БНР Стоил Цицелков, заместник-председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия и председател на Европейската асоциация за защита на човешките права – България.
 

Цицелков е на мнение, че е налице „откровено прехвърляне на отговорност“, като на здравните власти се вменява отговорност, която би трябвало да поемат управляващите.

 

„ЦИК няма правомощия по Закона за извънредното положение. Винаги преди изборите в България сме променяли Кодекса - за последно Изборният кодекс е променен на 18 декември 2020 г., преди Коледа. Тоест, тогава не е било проблем. Повечето хора сигурно са изненадани, че Изборният кодекс е пипан тогава, защото това се прави без публично широко обсъждане, а в момента ни се казва – вижте какво, много малко преди изборите…“


Еднакво ме притесняват изборите както в България, така и в чужбина, изтъкна Стоил Цицелков, за когото въпросителните около провеждането на изборите зад граница остават.


Стоил Цицелков определи като добра практика за анализаторите и за прозрачността при отчитането на вота да не се смесват резултатите от машинното и хартиеното гласуване. „А в момента това сме го зачеркнали, една добра съществуваща практика я няма. Доколко това улеснява протокола, не съм сигурен. Дори напротив – това механично обединяване е по-сложно, отколкото да покажем какво показва една машина и какво показва хартията“, коментира Цицелков .


По думите му „това, че няма да броим неизползваните бюлетини, е просто нечувано“, а неотчитането на неизползваните, унищожени или поискани повторни бюлетини от избирателя „отваря вратата за невероятни проблеми“.


Относно ваксинирането на голям брой представители на изборната администрация и ще се случи ли то до деня на парламентарния вот на 4 април Стоил Цицелков поясни:


„При сега действащите норми всяка партия може да снеме доверието си от даден свой представител в изборната администрация, дори малко преди изборите. В България практиката показва, че нашите партии често изпращат едни свои представители на семинари, тренинги, обучения, но малко преди изборите ги заменя с други. При сега действащите правила няма кой да ги спре. Който и да е обучен, на изборите може да се появи някой друг. Това е устойчива практика. В случая ще бъде – който и да е ваксиниран, пак може да се появи някой друг.“


Според Цицелков може да се приеме решение, че партиите няма да сменят своите представители, но „ние не сме чули и дума за това“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3409 |29.01.2021 БСП към управляващите: Провалихте се по всеки един от заложените от вас приоритети в социалната сфера . 15| 4093 |29.01.2021 Спор в ефир: Ограничиха или разшириха управляващите правата на гражданите . 4| 5652 |27.01.2021 Управляващите мълчаливо оттеглиха скандалната поправка за държавните чиновници . 16| 8218 |20.01.2021 Ицо Хазарта: Тонът на управляващите към хората и бизнеса е плюнка в лицето на българина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads