Реклама / Ads
0| 2893 |28.08.2022 НОВИНИ

Стотици премериха сили в планинското бягане ”Витоша Рън”

.
”Витоша Рън”
Стотици любители на бягането се събраха в неделната сутрин, за да участват в традиционното планинско бягане „Витоша Рън”.
 

 Точно в 9:00 часа на НДК бе даден старт на надпреварата, в която участваха професионалисти и любители. 18-километровият маршрут от НДК до Черни връх е с 1734 метра сумарна положителна денивелация.

 

Двама от най-класните ни планински бегачи атакуваха поставените от тях 11-годишни рекорди за скоростно изкачване на Витоша. Шабан Мустафа и Милка Михайлова ще се опитат да преминат разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. и 1.54:30 ч. съответно при мъжете и жените.

 

Паралелно с Витоша рън, потеглиха и няколко туристически похода към Черни връх:

 

Първи лъч: хижа Алеко – Черни връх

Втори лъч: Златни мостове – Черни връх

Трети лъч: с. Железница – Черни връх по маршрута, по който Алеко и доктор Тантилов за първи път изкачват витошкия първенец.

Всички тези събития са част от честването на 127-та годишнина от основаването на туристическото движение в България, които започнаха в петък с поднасяне цветя на морената пред Народния театър „Иван Вазов”, откъдето през 1895 г. Алеко Константинов е повел 300 души към Черни връх.

 

Кулминацията на празненствата е на върха, където се провежда Национален туристически събор. В него участват представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции. За доброто настроение ще се погрижи лауреатът на много певчески конкурси Александър Александров – Алекс. В програмата са включени още планинарски и народни песни и танци в изпълнение на хорове и ансамбли от цялата страна. На хижа „Алеко” пък гостува Столична библиотека със собствен щанд и интересни инициативи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3301 |27.08.2022 Александър Михайлов: Началникът на кабинета на Нинова зад схема за стотици хиляди в държавните дружества? . 0| 2979 |26.08.2022 Русия е получила стотици ирански дронове за войната в Украйна . 0| 2883 |24.08.2022 Дърва за зимата или студ за хората? Три ведомства обединяват силите си . 0| 2773 |23.08.2022 Зеленски: Ще последва мощен отговор, ако руските сили извършат нападения на националния празник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads