Реклама / Ads
7| 5145 |06.07.2009 НОВИНИ

Светът: Българите наказаха тройната коалиция

.
Бойко Борисов Източник: Вяра Йовева
В неделя българите гласуваха, за да прокудят корумпираната тройна коалиция, която не успя да защити страната от икономическата криза.
 
На народа му е омръзнала “ендемичната злоупотреба с власт, изострена от влошаващите се отношения с ЕС,” пише АП. България загуби финансиране в размер на 430 милиона евро поради лошо управление и корупция миналата година, а фондове в размер на 300 милиона са замразени.
В репортажи от София чуждестранните медии съобщават и коментират резултатите от парламентарните избори в България.
Очакваше се Борисов да спечели, както и стана. Икономиката ще се управлява от експерти завършили висше образование на запад, които Борисов привлече към ГЕРБ. Следващият финансов министър се очаква да бъде Симеон Дянков, понастоящем старши икономист в Световната банка. Икономическият екип обещава да намали бюджетните разходи, за да избегне криза, и да започне незабавно преговори с МВФ. От друга страна, такава сделка би принудила правителството, водено от ГЕРБ да приложи непопулярни мерки като намаляване на заплатите в държавния сектор в период на нарастваща безработица. ГЕРБ обещава да закрие някои министерства и да слее други, за да ограничи раздутите щатове, повиши ефективността и намали разходите. Въпреки това Борисов се опасява, че “кабинета на Станишев остави огромен бюджетен дефицит и тотално срината икономика.” Това не помрачи ентусиазма му за “съкрушителната победа на ГЕРБ над социалистите,” с която той се похвали пред БТВ. Борисов подходи със сговорчивост към мюсюлманите по време на пресконференция, но отправи недвусмислени предупреждения към лицата, замесени в корупция и други престъпления. “За нас етносът не играе роля,” каза той, добавяйки, че мюсюлманите също имат роля в управляването на страната. Той увери, че неговото правителство ще осъди всякакви лица, уличени в корупция по време на предишния кабинет. Борисов най-вероятно ще стане следващия министър-председател ако преговорите за коалиция са успешни.
“Семплият” език на Борисов и неговата склонност към пури и италиански черни кожени палта го превръщат в любимец на южноевропейското провинциално общество, пише в. Таймс. “Аз гласувам за европейска България, която трябва да докаже, че не е най-бедната и корумпирана страна в Европа,” каза той след като гласува вчера. При все това той е изправен пред нелеката задача да намали последствията от кризата и да върне гражданското доверие в държавата. АП допълва, че в събота, ден преди вота, са били разследвани 50 случая за купуване на гласове. На самия ден на изборите са установени закононарушения като увиване на сандвичи в агитационни брошури, купуване на гласове и гласуване с фалшиви документи. Измежду кандидатите за народни представители около шестима са обвинени в сериозни престъпления като присвояване, трафик на жени и наркотици. На теория българският закон дава имунитет на кандидат-депутати с цел да ги предпази от натиск от страна на правителството. На практика те имат правото да излязат от затвора, за да провеждат кампании. Никой не е очаквал такива хора да спечелят, но кандидатурите им затвърдиха убеждението, че в България всичко е възможно, и то не в добрия смисъл.
Източници: Таймс Онлайн, АП, Ню Йорк Таймс, upi.com.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 6258 |05.07.2009 ГЕРБ печели изборите, червената брадва посече тройната коалиция . 32| 12317 |04.07.2009 Резултат от изборите: ГЕРБ – 36,1%, Синята коалиция – 15,3%, „Коалиция за България” – 13,4% . 5| 4910 |03.07.2009 Синята коалиция се възмущава от реакцията на правителството . 59| 6483 |02.07.2009 С. Станишев: Имам лоша новина: идва коалиция ГЕРБ-сините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads