Реклама / Ads
1| 3983 |19.12.2021 НОВИНИ

”Свободни хора, свободни медии”: Граждани протестират в Полша срещу нов закон

.
Източник: Twitter
На протест срещу изненадващо приет медиен закон в Полша излязоха граждани. По улиците на Варшава те скандираха “Свободни хора, свободни медии”. Законът е приет от консервативното правителство на партията “Право и справедливост” (ПиС), а според критиците засяга най-голямата независима телевизионна медия в страната, собственост на американския гигант Discovery.
 

Според закона лицензи за излъчване на територията на Полша могат да получават само компании, които имат мажоритарна собственост в Европейското икономическо пространство. Това на практика би принудило базираната в САЩ discovery да продаде миноритарния си дял в TVN, най-големият независим оператор в Полша. TVN официално е собственост на регистрирана в Холандия компания, която от своя страна е собственост на Discovery. Телевизията излъчва критични към правителството репортажи, а на този фон кабинетът на ПиС положи огромни усилия да постави части от полските медии под политически контрол.

 

ПиС настоява, че законът е необходим за ограничаване на чуждото влияние върху националните медии, но единствената компания, засегната от законодателството, е Discovery, която определи готвеният закон като “безпрецедентен удар върху свободата на медиите”. 

 

Законът бе гласуван в последния работен ден на депутатите в рамките на тази година. Имаше съмнение, че правителството, което и без това има крехко парламентарно мнозинство, ще има достатъчно гласове за да отмени Сената. Законът обаче беше приет в бърза процедура, която според политическата опозиция нарушава парламентарната процедура.

 

За да стане факт, той трябва да бъде подписан от президента, подкрепен от ПиС Анджей Дуда. По-рано през лятото Дуда намекна, че ще наложи вето на новите правила, но в петък посочи, че ще "анализира" законопроекта. 

 

Срещу закона протести се проведоха в няколко града в Полша. Граждани призоваха Дуда да наложи вето. В южната част на страната се събраха около 800 души, според информация на полицията. 

 

По-малки протести се проведоха в редица други градове, като по-големи демонстрации се очакват пред президентския дворец във Варшава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3007 |13.12.2021 Радомир Чолаков: В проектокабинета има хора, които искат да управляват с репресии, в диктат и страх . 58| 15105 |09.11.2021 Христо Петров-Ицо Хазарта: Хора, за които Кирил Петков е опасност, подхванаха темата за гражданството . 3| 3001 |03.11.2021 Писателката Теодора Димова: „Министър“ означава „слуга“. Трябват ни хора, които да служат на другите, а не на себе си . 9| 4257 |24.10.2021 Мая Манолова: Хора, не вярвайте на социолозите. Подкрепете ни, ние сме най-социалната формация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads