Реклама / Ads
0| 2469 |14.05.2024 НОВИНИ

"Таймс": Хамас планирали да създадат тайна база в Турция

.
Ислямисткото палестинско движение Хамас е планирало да създаде тайна база в Турция и терористични клетки на други места, за да координира атаки срещу израелски цели в съседни страни, включително други членове на НАТО, съобщи вестник "Таймс", позовавайки се на видени от негови журналисти документи, заловени от израелската армия.
 

Документ, озаглавен "Създаване на база в Турция", е открит в дома на Хамза Абу Шанаб, началник на щаба на Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в Газа. Той описва усилията на Израел да упражни натиск в Ивицата Газа през последното десетилетие, което е накарало "Хамас" да се защитава.


В резултат на това, според неназования автор на плана "няма друг избор, освен да се действа с големи усилия за създаване на военни центрове, които ще бъдат база за специални операции, които могат да укрепят силите на съпротивата военно, дипломатически и морално". Така е предложено да се създаде клон за сигурност в чужбина, който ще бъде в състояние да извършва разузнавателни и военни операции в бъдеще, предад БНР.





Документът определя тригодишен план с цел "създаване на много военни клетки и тайни квартири в много страни", където да последва обучение и практическо планиране на саботажи и убийства.

Сред споменатите мишени са кадри на "Мосад" - израелското външно разузнаване - и "влиятелни израелци".

 

В документа се споменава също "саботаж на израелски военноморски кораби" и "отвличания".

 

Планът включва подробности относно финансирането и персонала, който ще бъде изпратен за създаване на базата в Турция. Не е ясно дали планът е бил приложен преди "Хамас" да започне атаката си на 7 октомври, на която Синуар се смята за основен инициатор, или в Турция са били създадени клетки, уточнява "Таймс".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2593 |14.05.2024 Д-р Гергана Николова: Сегашните антиваксъри са имунизирани, ваксината с нищо не е променила техния живот . 8| 23745 |14.05.2024 Експертът Искрен Иванов: Украйна трябваше да послуша САЩ и да фокусира ресурсите си в една точка . 3| 2744 |14.05.2024 Лидия Шулева за увеличението на пенсиите: Буря в чаша вода, партийни "жестове" . 8| 7855 |14.05.2024 Божанков за стрелбата и сина си: Малкият дявол, оръжието не е съхранявано правилно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads