Реклама / Ads
3| 3181 |07.02.2023 НОВИНИ

Тайно служебниците махнаха тавана за заплатите в 17 държавни фирми

.
Тихомълком служебният кабинет премахна лимита за заплатите в бордовете на 17 държавни фирми. Досега възнагражденията на изпълнителните директори в акционерните дружества бяха ограничени до максимум 18 минимални работни заплати, а на членовете на бордовете на тези предприятия - до 6 минимални работни заплати. Занапред тези лимити се премахват, както какви да бъдат възнагражденията на шефовете ще решават съответните министерства-принципали.
 

Това става ясно от окончателните редакции на промените в правилника за прилагане на закона за публичните предприяия. В документа са добавяни текстове, които отсъстваха в обявения за публично обсъждане вариант, има и редакции в обратната посока.


Според финалния вариант на документа лимитите за шефските заплати отпадат във всички публични предприятия, създадени със специални закони. В момента съществуват 17 такива предприятия - тотализаторът, всички горски предприятия, НКЖИ и "Пристанищна инфраструктура", РВД, "Радиоактивни отпадъци", "Управление и стопанисване на язовирите" и др. Предвидено е те да се преобразуват и след преобразуването РВД ще остане единственото предприятие с такъв статут, но в момента в групата са всички 17 компании, които съответно ще могат да се възползват от новия ред за неограничени възнаграждения за бордовете. Не е ясно кога ще бъдат преобразувани те - до юни трябва да представят график как ще се движат процесите, но кога точно ще приключи преобразуването - не е ясно, пише още "Сега"


И без отпадането на лимитите максималните възнаграждения в държавните дружества скочиха рязко покрай увеличената минимална работна заплата. При лимит от 18 МРЗ за заплата на изпълнителен директор в държавно АД това е равносилно на възнаграждение от 14 040 лв. при 12 780 лв. максимум през миналата година. Размерът на възнагражденията се актуализира на всяко тримесечие в зависимост от резултатите на дружеството по формула, но е преценено, че трябва да има и горна граница на заплащането.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3597 |26.01.2023 Полша е доставила тайно на Украйна самолети МиГ-29 . 3| 4043 |16.12.2022 Махнаха далака на пребитата от бизнесмена Касабов жена, стабилна е . 3| 8723 |14.11.2022 Операция „Тайно оръжие“: Започват ли украинците да удрят обекти на руска територия? . 0| 5605 |29.10.2022 Драгомир Стойнев: Ако гласуваме тайно, това правителство ще бъде избрано с 238 гласа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads