Реклама / Ads
3| 4039 |02.09.2021 НОВИНИ

Талибаните в Афганистан обявяват правителството си

.
Хайбатула Ахундзада Източник: БГНЕС
Талибаните ще обявят новата структура на държавното управление в Афганистан и състава на правителството след следобедните молитви в петък, предаде Франс прес, като се позова на двама свои източници сред ислямистите.
 

Представител на движението - Ахмадула Мутаки написа в социалните мрежи, че се готви церемония в президентския дворец в Кабул.

 

Очаква се върховният водач на талибаните Хайбатула Ахундзада да има неограничена власт над новия управляващ съвет. Под него в йерархията се очаква да има президент.

 

Талибаните обещаха безопасен коридор за излизане от страната на чужди граждани или афганистанци, но след масовите евакуационни полети, които приключиха с изтеглянето на американските войски, сега летището в Кабул е затворено. Мнозина търсят бягство през сухопътните граници.

 

Технически екип от Катар пристигна в Кабул, за да обсъди възобновяването на полетите от летището, което ще улесни хуманитарни помощи и евакуации.

 

Същевременно днес се съобщава за ожесточени сражения за Панджширската долина между талибаните и местните бунтовници от Националния съпротивителен фронт на Афганистан, начело с Ахмад Масуд. И двете страни твърдят, че през последните няколко дни са избили десетки бойци на противника, информира Ройтерс - и се обвиняват взаимно, че са провалили мирните преговори.

 

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид твърди, че долината е обкръжена и че каквото и да правят бунтовниците, крепостта им североизточно от Кабул си оставала част от Ислямското емирство Афганистан.

 

В Херат, в западната част на страната, около 50 жени днес са излезли на протест срещу талибаните, за да отстояват правото си да работят. За това предаде кореспондент на Франс прес в един от по-проспериралите досега афганистански градове, който е близо до границата с Иран.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3107 |02.09.2021 ЕС няма да бърза да признава новата власт на талибаните в Афганистан . 4| 3589 |01.09.2021 Експерт от ЕК: 120 деца ще умират на ден в Афганистан, ако не възобновим помощите . 4| 3289 |01.09.2021 Рашков: Подложени сме на натиск не само от афганистански граждани, но и от сирийски . 3| 3239 |01.09.2021 Байдън обеща да брани изтеглянето от Афганистан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads