Реклама / Ads
3| 4065 |27.01.2023 НОВИНИ

Тенис и геополитика. Какво се случва на Аустрелиън Оупън?

.
Геополитическата война тече рамо до рамо с битката за титлата на Australian Open. Въпросът не е само за войната в Украйна, а и за въпросите около анклава Нагорни Карабах, например. Изглежда това все още ще е така.
 

Тежко и болезнено преживяват украинските тенисисти развяването на руски знамена на трибуните на Аустрелиън Оупън. Организаторите забраниха руски и беларуски знамена да се развяват по време на мачовете от Откритото тенис първенство на Австралия. Зрители обаче намериха начин да я заобиколят - позволено е да се показват знамена в и около Мелбърн парк. 

 

Именно там бе забелязан бащата на сръбския №1 Новак Джокович, който бе сниман да позира с фенове, държащи руски знамена. В четвъртък Tennis Australia съобщи, че четирима души, развяващи забранените знамена, са били задържани и разпитани от полицията.

 

На този фон в събота Елена Рибакина, родена рускиня, която стана гражданка на Казахстан преди пет години в замяна на финансова подкрепа, и Арина Сабаленка от Беларус ще се срещнат за титлата на сингъл при жените. Мачът със сигурност ще поднови дебата за участието на Русия и Беларус в спорта - дискусия, която става все по-разгорещена през последните дни, както на този турнир, така и в целия свят. Победите на Рибакина и Сабаленка се случиха часове след като се появиха видеоклипове на бащата на Джокович.

 

В сряда Международният олимпийски комитет даде ясно да се разбере, че възнамерява да има спортисти от Русия и Беларус на Олимпийските игри през 2024 г. в Париж. Този ход противоречи на заявените желания на украинския президент Володимир Зеленски, който лобира пред френския президент Еманюел Макрон по въпроса по-рано тази седмица.

Руски и беларуски спортисти също биха могли да се състезават в Азиатските игри по-късно тази година, които ще служат като олимпийска квалификация.

 

Геополитическата борба на Australian Open дори не се ограничава до войната в Украйна. Карен Хачанов от Русия който се изправя срещу Стефанос Циципас на полуфинал в петък, пише съобщения в подкрепа на народа на Нагорни Карабах. Районът е отдавна оспорван анклав, който е дом на десетки хиляди етнически арменци в рамките на международно признатите граници на Азербайджан, където през 2020 г. се води пълномащабна война. От декември азербайджански активисти блокираха главен маршрут за доставки за Нагорни Карабах, причинявайки нарастваща хуманитарна криза, пишат от "Ню Йорк Таймс". 

 

Хачанов, който е от арменски произход и е прекарал дълго време в страната, каза в сряда, че "просто е искал да покаже сила и подкрепа" на своя народ. 

 

Съобщенията на Хачанов накараха служители в Азербайджан да пишат до Международната федерация по тенис с искане за наказание.

 

Всичко това върна тениса там, където беше миналото лято на Уимбълдън. Турнирът, заедно с Асоциацията по тенис на трева, забраниха на играчите да участват в най-престижното събитие в спорта и водещите турнири във Великобритания.

Изглежда това още дълго време ще е така. Уимбълдън и Асоциацията по тенис на трева обсъждат дали да допуснат участие на играчите от Беларус и Русия тази година. Решение се очаква през следващите седмици. Уимбълдън беше единственият турнир от Големия шлем, който им забрани да участват.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7177 |27.01.2023 Броени дни до ”Шекспир като улично куче”! Какво все още не знаем за филма? . 7| 7841 |20.01.2023 Любомир Аламанов: Какво чакаме?! Една корумпирана шайка е узурпирала държавата и краде всичко . 7| 9204 |18.01.2023 Вижте какво иска Главният прокурор на Ню Йорк за Nexo . 9| 3145 |18.01.2023 Бойко Рашков: Не знам за разследване срещу мен и не съм извършвал каквото и да е престъпление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads