Реклама / Ads
0| 3661 |23.05.2022 НОВИНИ

The Guardian: Русия привлече 50 сирийски специалисти по производството на варелни бомби

.
Източник: БГНЕС
Техници, свързани с прословутите варелни бомби на сирийската армия, които предизвикаха опустошение в голяма част от Сирия, бяха изпратени в Русия, за да помогнат потенциално да се подготви за подобна кампания във войната в Украйна. Това твърдят европейски служители, цитирани от The Guardian.
 

Служители на разузнаването казват, че повече от 50 специалисти, всички с огромен опит в производството и доставката на суровия експлозив, са били в Русия от няколко седмици, работейки заедно с официални лица от армията на Владимир Путин.

 

Счита се, че пристигането им е един от факторите, свързани с предупрежденията на САЩ и Европа, че руската армия може да се е подготвяла за използването на химическо оръжие в конфликта, който навлезе в четвъртия си месец с малки признаци на забавяне.

 

Барелни бомби – сурови експлозиви, опаковани в барабан и хвърлени от хеликоптер – бяха използвани за опустошителен ефект през цялата сирийска война. Режимът също така редовно беше обвиняван в пълнене на кутии с хлор и изхвърлянето им върху държани от опозиция градове и градове, причинявайки стотици смъртни случаи и предизвиквайки голяма тревога.

 

Служителите смятат, че между 800 и 1000 сирийски войници досега са се заели доброволно да пътуват до Русия, където Кремъл им е обещал заплати между 1500 и 4000 долара – до 20 пъти повече от сумите, които биха получили в Сирия, където икономически колапс опустоши страната.

 

Сирийското правителство е създало четири основни центъра за набиране на служители за руската армия в Дамаск, Латакия, Хама и Хомс. Новобранците са разположени по договор с групата Вагнер, руската частна военна организация, която играе водеща роля в привличането на наемници за подпомагане на „чуждестранните приключения“ на Русия.

 

Смята се, че Вагнер е разположила до 500 души като разузнавателни елементи в Украйна. Много от тях са пристигнали от горещи точки около Северна и Централна Африка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3579 |23.05.2022 „Монд“: Пукнатината между Русия и Украйна разделя не само две държави, но и две поколения . 0| 9109 |23.05.2022 Ганев, ДБ: След като България показа, че може да се справи без руски газ, Русия промени условията . 0| 3800 |23.05.2022 Петков пред „Велт ам Зонтаг“: Русия наказва България с хибридни атаки, защото сме на страната на Украйна . 0| 5992 |21.05.2022 Подоляк: Русия не разбра, че воюва с Украйна, не с НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads