Реклама / Ads
4| 3841 |27.11.2018 НОВИНИ

Трима от украинските моряци остават в руски арест за два месеца

.
Върховната Рада на Украйна въведе извънредно положение в граничните провинции на страната и морската акватория на Черно и Азовско море за 30 дни. Източник: БГНЕС
Трима от украинските моряци, задържани в неделя от руската брегова охрана край бреговете на Крим, остават в предварителния арест за срок от два месеца. Обвинение са в незаконно пресичане на руската граница.
 

Това е решението на руския съд, постановено днес. Мерки за неотклонение на останалите двайсетина задържани украинци, ще бъдат определени утре.

 

"Към момента трима души са задържани под стража до 25 януари", обяви пред АФП омбудсманът на руската република Крим Людмила Любина. Тя уточни, че това са моряците Владимир Варимез, Владимир Беспалченко и Андрей Оприско.


Наказателният съд в Симферопол трябва да определи мерките за неотклонение на 12 от общо задържани украински 24 моряци. Мерки за неотклонение на останалите задържани украинци, които са офицери, ще бъдат определени утре.

 

26 годишния Варимез, който не се е признал за виновен, е задържан по член от руския Наказателен кодекс за "незаконно пресичане на границата, извършено от група лица по предварителен сговор или от организирана група, с използване на насилие или със заплаха от използване (на такова)", съобщава ТАСС.

 

Инцидентът между руската брегова охрана и украински военни кораби стана в неделя вечерта в Черно море край бреговете на Крим, докато украинските съдове се опитваха да преминат през Керченския проток, за да влязат в малкото Азовско море. То е от ключово значение за износа на зърно и стомана, произвеждани в Източна Украйна

 

Инцидентът беше определен от Русия като "провокация". Украйна го квалифицира като "акт на агресия" от руска страна и настоя за освобождаване на моряците и връщане на плавателните съдове.

 

Руската брегова охрана, която е на подчинение на Федералната служба за сигурност (ФСС), задържа две украински моторни лодки и влекач по обвинение, че са навлезли незаконно в руски териториални води, моряците на борда им бяха арестувани.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 12464 |27.11.2018 Изтребители, вертолети и 10 кораба блокирали украинските катери . 13| 6665 |27.11.2018 Русия пусна видео с „признания“ на украински моряци, НАТО подкрепи Украйна . 11| 5149 |26.11.2018 Руски моряци откриха огън по украинската флотилия и я взеха на абордаж . 1| 4193 |24.11.2018 Трима българи с най-висшето държавно отличие на Словакия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads