Реклама / Ads
13| 5537 |29.04.2013 НОВИНИ

Царят в Москва, срещнал се с патриарх Кирил

.
Симеон Сакскобургготски
Дори в онези времена на тоталитаризъм и липса на свобода, духовното единство на българския народ бе по-важно от всичко друго, казал Симеон Сакскобургготски на среща с руския патриарх Кирил в Тронната зала на катедралния съборен Храм "Христос Спасител", съобщават от пресслужбата на Сакскобургготски.
 

Сакскобургготски казал още, че винаги е държал на целостта на църквата ни, и че в далечната 1965 г. категорично е застанал срещу създаването на алтернативна българска църква в чужбина, с каквото желание са се обърнали към него български емигранти от САЩ.  

 

Днес завършва тридневното посещение на Сакскобургготски в Москва.

На срещата присъстваха заместник-председателят на отдела за външни църковни връзки на РПЦ архимандрит Филарет, сътрудникът на Секретариата на отдела йеродякон Роман, посланикът на България в Русия Бойко Коцев, представителят на Българската патриаршия пред патриарха на Москва и цяла Русия архимандрит Феоктист, както и д-р Ивайло Шалафов, който придружава Сакскобургготски по време на визитата му в Москва.
 

В хода на разговора патриарх Кирил отбеляза решаващата роля на Сакскобургготски за преодоляване на разкола в Българската православна църква, който Руската православна църква е наблюдавала със загриженост, изпълнена със съчувствие към страданията, които този разкол е причинил на християните в България. "За нас разединението бе политическа акция, и затова бяха нужни именно политически действия, за да бъде преодоляно то. Това бе едно доказателство, че властта не трябва да остава безучастна към опасни за целостта на църквата тенденции, които произтичат от политически интереси", подчерта още Сакскобургготски.
 

От своя страна той специално благодари на Н. Св. патриарх Кирил за любезната покана, както и за милите думи. "С вашата покана се осъществи една моя мечта - през 2002г. в качеството ми на министър-председател посетих катедралния храм "Христос Спасител" и си пожелах някой ден да присъствам тук на патриаршеска служба. Днес тази мечта стана реалност", казал Сакскобургготски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 4778 |11.04.2013 Първанов в Москва, търси общи дати за честване с Русия . 65| 6337 |29.03.2013 Царят: Сатанизацията на тройната коалиция има ефект на бумеранг . 19| 5953 |09.06.2012 Царят с дворец по-малко . 29| 5130 |04.11.2011 Царят възражда центъра с Кунева и ДПС?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads