Реклама / Ads
4| 5277 |18.08.2017 НОВИНИ

Цацаров отказа да прати на съд скандална привилегия на ВСС

.
Писмото е до Соня Найденова Източник: БГНЕС
Нов похват в комуникацията с граждани-жалбоподатели вероятно излиза на мода в прокуратурата. Новата тенденция е вместо отговор от обвинител №1, жалващите се да получават сбит преразказ на волята на Главния, сведен до знанието им от някой негов подчинен.
 
Така писмо-преразказ, подписан от В.Малинов (Виктор Малинов от Върховната административна прокуратура – б.р.), получи в отговор на жалбата си до Сотир Цацаров Соня Найденова от ВСС. В нея Найденова настояваше обвинител №1 да оспори пред съда скандална привилегия на ВСС, която съдебният съвет сам си даде, без да я има по закон.

Писмото гласи:

„Уважаема госпожо Соня Найденова,

Уведомявам ви, че съгласно писмена резолюция от 14.08.2017 г. на г-н С.Цацаров – главен прокурор, не са намерени основания за отмяна на резолюция от 7.07.2017 г. на г-жа А.Петрова – заместник на главния прокурор при ВАП.
Виктор Малинов

Прокурор, зав.отдел „НЗ“ при ВАП

В.Малинов“

Ставаше дума за решение на пленума на ВСС от 16 март. С него мнозинството от кадровиците гласува, че след изтичането на мандата им те имат право на обезщетение, подобно на магистратите в страната – до 20 заплати, според прослужените години в системата. Като в тази сметка петте години работа във ВСС, както и прослуженото време в Инспектората също стават „магистратски“ стаж. Подобна норма в закона няма, нещо повече – КС отдавна обяви, че кадровиците не са магистрати (инспекторите очевидно също). Трето и четвърто е, че след като членовете на ВСС бяха изравнени по заплати с „тримата големи“, т.е. получават най-високите възможни възнаграждения в системата, а сега вече ще си избират и къде точно да работят след завръщането си в нея, поредната привилегия е просто неприлична. Освен ако не приемем, че постът във Висшия съдебен съвет е гаранция за лично облагодетелстване, а не служба в защита на независимостта и просперитета на третата власт, пише оше Defakto.bg

Неколцина несъгласни от ВСС още през март определиха привилегията с обезщетенията като „мнима и недопустима“, а Соня Найденова тръгна по прокурорските инстанции с искания обвинението да я оспори пред съда като нищожна, защото членове на ВСС не могат да атакуват решение на колективния орган. След два получени отказа, последната инстанция и възможност казусът да стигне до съд бе Сотир Цацаров. Макар че главният прокурор участваше в гласуването на въпросното решение, Найденова му хвърли ръкавицата, като го призова: защитете законнността!

Е, очевидно няма да стане, което не е толкова изненадващо. Любопитното е обаче откога и защо отговорите на главния прокурор се заместват от „преразкази“ на негови подчинени? Така, че и мотивите за отказа на обвинител №1 остават абсолютна тайна за жалващите се?

Факт е, оттук нататък няма кой да проверява резолюцията на Сотир Цацаров и начинът, по който е сведена до знанието на (в случая) Соня Найденова. Това би могъл да направи само съдът, както и да прогласи нищожността на поредната скандална привилегия. Но няма кой да го сезира. Кръгът се затвори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4769 |15.08.2017 Цацаров – нередовен с имотната си декларация . 2| 4476 |15.08.2017 Ким се отказа от удар срещу Гуам . 10| 6140 |12.08.2017 Арестуваният диджей Станчо избухна:Прибраха ме, защото отказах да си дам лаптопа . 0| 4125 |09.08.2017 Министерството на спорта отказа лиценз на Федерацията по шах

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads