Реклама / Ads
1| 5004 |29.01.2011 НОВИНИ

Цел на 20-годишния атентатор в Домодедово са били чуждестранните пътници

.
Терористичният атентат в московското летище "Домодедово" е разкрит, предаде агенция "Новости", като се позовава на официалния представител на Следствения комитет на Руската федерация Владимир Маркин.
 


Извършителят на атентата е 20-годишен младеж от Северен Кавказ. Маркин посочва, че е установена самоличността на терориста камиказе, който се взриви на 24 януари. Неговото име обаче не се съобщава, тъй като продължава разследването.

Според следствената версия атентатът е бил насочен главно към чуждестранните граждани, каза Маркин.

„Специално ще отбележа, че атентатът бе извършен неслучайно в залата за посрещачи на международните полети", каза говорителят.

По данни на руското министерство на здравеопазването към 25 януари в медицински център в Москва се намират 42-годишният французин Ортез Фридрих, 60-годишният италианец Романо Розарио и 40-годишната рускиня Елвира Муратова, живееща в Лондон, но според обновения списък на пострадалите има само една британска поданичка, а германско момиче е в болница в града.

Кметът на Москва Сергей Собянин вече съобщи, че всички чуждестранни граждани, пострадали при атентата, ще получат парични компенсации от градския бюджет, като отбеляза, че поданици на 10 държави са били ранени при инцидента. Няколко британски граждани загинаха при терористичния акт.

Взривът на международния терминал на Домодедово стана на 24 януари. По предварителни данни терорист самоубиец, намиращ се сред тълпата посрещачи, е задействал натъпкано с поразяващи елементи взривно устройство с мощност 7 кг тротил. Загинаха 35 души и над 120 бяха ранени.

Във връзка с взрива са възбудени две наказателни дела. Едното по четири члена на Наказателния кодекс на Руската федерация, в това число за терористичен атентат, а другото - за неизпълнение на задълженията по осигуряване на транспортна безопасност на летището.

Предишният голям терористичен атентат в Русия бе извършен на 29 март 2010 г., когато две жени се самовзривиха на две станции на московското метро – Лубянка и Парк на културата. Тогава загинаха 40 души и близо сто получиха наранявания или бяха осакатени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5743 |25.01.2011 И българин е взривен при атентата на Домодедово . 4| 5828 |14.11.2009 Задържаха атентатора на Боби Цанков? . 7| 5327 |21.05.2009 Хюриет отбелязва 20-годишния юбилей на възродителния процес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads