Реклама / Ads
0| 2990 |26.12.2022 НОВИНИ

Цените на петрола тръгнаха нагоре заради арктическата буря в САЩ

.
Източник: Снимката е илюстративна
Цените на петрола се повишават в продължение на няколко поредни дни, за което допринася много студеното време в САЩ. За това е виновна арктическата буря, която вероятно ще обхване цялата страна, съобщава „Al-Eqtisadiya”.
 

Ръстът на търсенето на горива, дължащ се на туристическия и празничния сезон в края на годината, също подкрепя петролния пазар, отбелязва БГНЕС. 

 

Струва си да се споменат и последните данни, които показват по-голям от очаквания спад на запасите от петрол в Америка.

Прогнозите за по-високи цени на петрола през следващата година допринесоха за оптимистичните настроения на петролния пазар, особено поради отварянето на Китай след борбата срещу COVID-19. Международните инвестиционни банки също очакват цените на петрола да се повишат поради по-голямата икономическа активност в Пекин през следващата година.

 

Муфид Мандра, вицепрезидент на австрийската енергийна компания LMF, коментира: "Пазарите са много оптимистично настроени, което подкрепя по-високите цени, особено ако Китай напълно преодолее кризата, предизвикана от коронавируса, и увеличи търсенето на петрол."

 

Той добави: "Отварянето на китайската икономика ще продължи тенденцията за увеличаване на световното търсене на горива до предкризисните нива, което ще доведе до повишаване на цените поради намаляване на предлагането и координирано изтегляне на петрол от стратегическите резерви от страна на няколко правителства."

Според Андрю Морис, директор на международна консултантска компания, санкциите, наложени на руския нефт и газ, трябва да доведат до значително увеличение на цените на петрола през новата година. Според оценките на Bank of America цената на суровия петрол тип "Брент" бързо ще надхвърли 90 долара за барел поради прогнозата на Федералния резерв на САЩ за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти и успешното икономическо отваряне на Китай.

 

Експертът отбелязва, че цените могат да надхвърлят 100 долара за барел в светлината на намаляването на руските доставки на петрол с около един милион барела на ден, едновременно с изпълнението на решението на ОПЕК+ да намали производството с 2 милиона барела, за да балансира пазара. Известно е, че по този начин страните от групата целят да противодействат на евентуална рецесия, очакванията за която доминираха на пазара през последния период.

 

Андре Гроси, директор на германска компания, заяви: "В повечето международни доклади за сектора се посочва, че търсенето на петрол се увеличава, особено от Китай и Индия, и че цените ще се повишат през 2023 г. Можем да говорим за фаза на възстановяване, след като петролните фючърси загубиха почти цялата си печалба за 2022 г."

 

Експертът посочи съдържанието на статистическия доклад на ОПЕК, в който се казва, че организацията взема смели и бързи решения относно развитието на пазара и изпълнява споразумението за най-голямото и най-дългосрочно съкращаване на производството в историята на отрасъла, за да възстанови стабилността на пазара.

Вини Акуило, базиран в САЩ анализатор в African Engineering International, казва: "Саудитска Арабия има сериозен принос в подкрепа на всеобхватния и справедлив енергиен преход и играе важна роля в подкрепа на останалите членове на коалицията ОПЕК+. Работата на ОПЕК с основните партньори спаси петролния пазар от тежки кризи, свързани с пандемията от COVID-19 и украинския конфликт, чието въздействие доминираше на пазара през цялата 2022 г."

 

Експертът похвали способността на организацията да контролира производството на петрол и да предотвратява кризи в критични периоди, като отбеляза, че безпрецедентните мерки на коалицията са признати за успешни от много участници в сектора.

 

Що се отнася до цените на петрола, те се повишават вече няколко дни подред поради нарастващия недостиг на петрол, мазут и самолетно гориво в САЩ, докато страната е засегната от арктическа буря и увеличаване на пътуванията поради празничния сезон.

Към 04:22 ч. по Гринуич фючърсите на суровия петрол тип „Брент” поскъпнаха с 44 цента, или 0,54%, до 82,64 долара. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate поскъпнаха с 49 цента, или 0,63%, до 78,78 долара.

 

Двата фючърса на суровия петрол поскъпнаха в сряда, след като правителствените данни показаха бързо намаляване на запасите от суров петрол в САЩ - с 5,89 млн. барела за седмицата, приключила на 16 декември. Запасите от дестилати, включително реактивно гориво, също спаднаха, противно на прогнозите. Спадът на запасите се дължи на очакваното увеличение на търсенето в светлината на тежката зимна буря, обхванала САЩ. Очаква се потреблението на самолетно гориво да се увеличи поради възобновяването на пътуванията след пандемията от коронавирус и празничния сезон в края на годината. Въпреки това опасенията във връзка с увеличаването на броя на коронавирусните инфекции в Китай и глобалната рецесия могат да понижат цената на петролните фючърси.

 

Високопоставен служител на Световната здравна организация заяви в сряда: "Китай може да има затруднения с точното отчитане на инфекциите, въпреки че в страната се наблюдава значително увеличение на броя им."

Цената на кошницата от суров петрол на ОПЕК се повиши и достигна 79,36 долара за барел, в сравнение със 78,13 долара ден по-рано.

 

В ежедневника на Организацията на страните износителки на петрол се казва: "Цената на кошницата от 13 вида суров петрол, произвеждан от държавите членки на организацията, се повиши на два пъти след няколко спада в миналото”. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3064 |22.12.2022 Келепир за народа от парламента! Компенсации от един лев за цените на горивата . 6| 2840 |19.12.2022 Милен Керемедчиев: Очаква ни рязък скок в цените на синьото гориво . 5| 3259 |17.12.2022 Цените на храните на едро продължават да скачат! . 0| 3023 |14.12.2022 Инфлацията за ноември пада, но цените на храните все още растат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads