Реклама / Ads
8| 3389 |02.04.2021 НОВИНИ

ЦИК и КЗЛД направиха всичко, за да отложат съдебното решение за видеонаблюдението на изборите

.
ВАС Източник: БГНЕС
Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни използваха всички процесуални хватки, за да бламират делото за видеонаблюдението на изборите и излъчването в реално време на броенето на бюлетините. Въпреки обществения интерес спорът да бъде решен от съда преди изборите в неделя, двете държавни институции осигуриха отлагането му, съобщи ”Сега”.
 

Софийският административен съд разреши заснемането на обработването на гласовете, но Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни обжалваха решението пред Върховния административен съд. Върховните магистрати заседаваха по делото днес, но заради КЗЛД и ЦИК не дадоха ход по същество. Причината е, че двете комисии възразиха, че не са били призовани преди повече от 7 дни, както изисква законът. Това не би било пречка, ако бяха изразили съгласие делото да се гледа. Те обаче обявиха, че са неподготвени, защото не са се запознали с жалбите си (ЦИК с жалбата на КЗЛД и обратното) и съдът нямаше друг избор, освен да отложи процеса. 

 

"Демократична България", която прати забраната на ЦИК за видеозаснемането, в съда, поиска ВАС да допусне предварително изпълнение на решението на първата инстанция. Това искане бе подкрепено и от прокуратурата. Срокът за произнасяне е тридневен, но очакванията са яснота да има до края на деня, предава БНР. Според радиото ако бъде допуснато предварително изпълнение на решението на Софийския административен съд, видеонаблюдение в неделя ще може да има, въпреки че няма произнасяне по същество по жалбата на ЦИК и Комисията за защита на личните данни. Юристите на "Демократична България" обаче обясниха пред "Сега", че това ще е ясно, когато излезе определението на съда, тъй като и предварителното изпълнение подлежи на обжалване.

 

В съдебната зала председателят на Комисията за защита на личните данни реагира остро срещу становището на първоинстанционния съд, че специализираният закон и европейският регламент за защита на личните данни не се прилагат по време на изборите. Венцислав Караджов обаче отговори утвърдително на въпроса - щеше ли да е допустимо видеонаблюдение, ако то беше изрично уредено в Изборния кодекс. "След като има правила и тези правила, когато се приемат, законът за нормативните актове изисква да се съгласуват с органа, който извършва надзор, тоест комисия за лични данни. При положение, че има достатъчно гаранти за физическите лица, тоест спазени са всички изисквания на регламента и на българския закон за защита на личните данни", каза той.

 

ВАС в петък се произнесе по същество по друго изборно дело - за подменените изборни комисии в чужбина, в които бяха пратени партийни функционери. Казусът бе отнесен в съда от Мая Манолова и Николай Хаджигенов от коалиция "Изправи се! Мутри вън!". Съдиите отхвърлят жалбата им и приемат, че решението на ЦИК да намали броя на членовете на секционните комисии е законно. Решението на ВАС е окончателно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5149 |11.03.2021 Д-р Миндов за доставката на ваксини: На маймуни ни направиха! . 24| 4373 |20.02.2021 Цветан Цветанов и Павел Вълнев направиха работно посещение в Родопите . 3| 3604 |21.01.2021 Албена Белянова: Всичко, което разкрива инструменти за манипулация, е от полза на всички . 26| 3922 |15.12.2020 Вирусолог от БАН: Не знаем всичко, но знаем достатъчно за COVID ваксината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads