Реклама / Ads
3| 3343 |21.03.2023 НОВИНИ

ЦИК показва как се броят бюлетините чрез видеозаснемане

.
Системата за видеонаблюдение и видеозаснемане на броенето на бюлетините беше показана официално. На специална платформа ще може да се види в реално време как се преброяват хартиените и машините бюлетини и как се попълва протоколът, но след края на изборния ден. Между 1000 и 2000 секции няма да отговорят на новите изисквания заради слабо интернет покритие. За целта бяха купени над 12 100 устройства, които струват 6 500 000 млн. лв. Освен в Русия, никъде другаде в Европа няма такава практика по време на избори.
 

В събота членовете на избирателните комисии ще получат комплект от устройството със статив, както и два плика - син и зелен. Процесът започва със сканиране на QR код от синия плик в събота за 10 секунди. В неделя членовете на СИК ще трябва да сканират и кода от зеления плик. А после и да заснемат и покажат в реално време броенето на бюлетините. От Обществения съвет към ЦИК обаче вече обявиха, че видеонаблюдението няма да може да покаже отбелязания вот на бюлетината, а само какъв е редът в секцията.

 

Платформата, на която ще се случи това не е базирана в България и е защитена от хакерски атаки, увериха от "Информационно обслужване". "В съботния ден сме приготвили инструкция с всички стъпки. Ключовото нещо е QR кодът. Тестваме системата, отново се сканира QR кодът. И тестът започва - той е около 10 секунди и имаме за цел дали има връзка и дали тя е качествена", каза Ивайло Филипов, изпълнителен директор на "Информационно обслужване".

 

"Независимо от предизвикателствата и при отчитане на факта, че за първи път това се прави в държавата. На всичкото отгоре това е непознат процес в рамките на ЕС. Нашите изследвания показаха, че в рамките на Европа, само в Русия има такива действия. Ние сме се опитали да предложим вариант за реализиране, който е най-щадящ държавния бюджет. Ще ви припомня стойността - близо 6.5 млн. лв.", каза Георги Тодоров, служебен министър на електронното управление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3065 |21.03.2023 Всяка бюлетина ще се показва пред камерата при броенето . 5| 3696 |20.03.2023 Ето какво показа симулацията на броенето на бюлетините за вота . 2| 3177 |20.03.2023 Днес ще бъде направена симулация на преброяването на бюлетините в условия на видеонаблюдение . 4| 3228 |19.03.2023 Камелия Нейкова за вота на 2-ри април: Гласовете ще се броят по-бавно в сравнение с предходните избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads