Реклама / Ads
0| 2741 |18.08.2022 НОВИНИ

ЦИК: Всички партии от ДБ могат да отидат в коалиция ПП и обратното

.
Само в състава на коалиция, която е регитсрирана, могат да се правят промени. Иначе казано - две регистрирани коалиции не могат да се обединят. Това означава, че ”Демократична България” (ДБ) и ”Продължаваме промяната” (ПП) не могат да се обединят, но всички партии от ДБ могат да отидат в коалицията ПП и обратното.
 

Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Общият брой на секциите в чужбина е 734, като 559 от тях са напълно сигурни, а останалите 175 изискват съгласие от приемащата страна и са обявени под условие към този момент. 

 

"Вчера стана ясно, че от Федерална Република Германия имаме съгласие за разкриване на 40 секции извън дипломатическите и консулските представителства. Това означава, че ще създадем нормални условия за гласуване на всички наши сънародници в Германия. Секции до момента са разкрити в 61 страни.

 

Повече от 24 часа вече функционира формата за подаване на електронни заявления за отваряне на секции в чужбина. Срокът за подаване е до края на денонощието на 6 септември. До момента са подадени около 3 000 такива заявления, което показва един сериозен интерес. След 6 септември ЦИК ще прегледа заявленията и ще одобри тези, които отговарят на условията", добави той. 

 

"Регистрирани са 24 партии и 7 коалиции за участие в изборите на 2 октомври. До 30 август ще бъде ясен броят на участниците в изборите като партии и коалиции. На 31 август ще бъде изтегкен жребий за номерата в бюлетината. На нашата страница в интернет вече е активна рубриката "Въпроси и отговори". Моля всички избиратели, които имат някакви въпроси, да ги задават там. Активен е и симулаторът за машинно гласуване", каза от своя страна председателят на ЦИК Росица Матева. 

 

"В почти всички подписки има покойници. Възможно е човекът да се е подписал и две седмици по-късно да е отишъл на едно по-добро място. Спорът ни с г-н Томов беше преекспониран в медиите. ЦИК прави анализ след всеки вот и внася доклад в НС.

 

Отправили сме предложение до законодателя подписката да отпадне като реквизит за регистрация за изборите. Мотивът е, че щом партията е събрала гласове, за да се регистрира в съда има достатъчно поддръжници, за да се регистрира и за изборите. Очевидно законодателят не се е съобразил с нашето предложение", разкри тя. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2959 |18.08.2022 ИТН върнали близо 4 млн. лева субсидия. Слави пита какво са направили другите партии . 0| 2738 |18.08.2022 Томов допуска да има фиктивни лица в подписките за регистрация на партии за изборите . 0| 2624 |17.08.2022 Край на регистрацията в ЦИК! На 2 октомври избираме между 24 партии и 7 коалиции . 0| 3057 |17.08.2022 Костадин Костадинов: Не участваме в разговори с партии, които са виновни за състоянието на страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads