Реклама / Ads
0| 2669 |21.07.2022 НОВИНИ

ЦРУ: За Китай въпросът не е дали да нахлуе в Тайван, а кога

.
”Струва ни се, че (войната в Украйна, както я вижда Пекин) всъщност не засяга въпроса дали китайското ръководство може да реши да използва сила срещу Тайван през следващите няколко години, а кога и как да го направи”, каза директорът на американската разузнавателна агенция Уйлям Бърнс. Бърнс говори на Форума за сигурност в Аспън, Колорадо.
 

Той заяви, че рискът президентът Си Цзинпин да предприеме действия по отношение на Тайван до края на годината е малък, въпреки че според някои наблюдатели такъв ход е възможен след конгреса на управляващата комунистическа партия по-късно тази година.


"Струва ни се, че тези рискове се увеличават", каза той. Вероятно Пекин е "притеснен" от развоя на войната в Украйна, анализира шефът на агенцията и нарече конфликта "стратегически провал" за Владимир Путин, който смяташе, че може да накара Киев да капитулира за една седмица.


Бърнс каза, че Пекин вижда в това доказателство, че "не можеш да постигнеш бързи и решителни победи", без да вложиш достатъчно военна сила в битката.


Тайван е с население от 23 милиона души. Преди Втората световна война е владение на Япония. След капитулацията е върнат на Република Китай. След гражданската война в Китай и победата на комунистите през 1949 година. След победата на комунистите в третата гражданска война в Китай (1946 – 1949 г.), о. Тайван (заедно с още няколко малки острова) остава единствената територия под контрола на Република Китай. Превръща се в една от най-развитите икономики в света. Тайван има развита капиталистическа икономика, която заема 30-о място в света по Паритет на покупателната способност, 18-о място по брутен вътрешен продукт, и 24-то по номинален БВП по инвестиции и външна търговия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5557 |20.07.2022 Кирил Петков: Подал съм искане до ДАНС да се установи дали Ковачки е собственик на ТЕЦ ”Брикел” . 0| 4435 |20.07.2022 Нинова поиска от ИТН да кажат дали ще преговарят и харесва ли им програмата, или ще ходим на избори . 0| 3426 |15.07.2022 И след консултациите при президента въпросът за правителство с третия мандат виси със страшна сила . 0| 2912 |15.07.2022 Със скандали започна заседанието на депутатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads