Реклама / Ads
27| 5738 |04.03.2014 НОВИНИ

Цв. Йовчев: Има заплахи и рискове заради Украйна; правим национален щаб

.
Цветлин Йовчев
Очертават се няколко основни заплахи и рискове за сигурността на България: икономически, свързани с газовите доставки, проблеми с извозването на ядрено гориво, засилен миграционен натиск по отношение на България.
 

Обсъдени бяха рисковете и заплахите от обстановката в Украйна, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след заседание на Съветът по сигурността към Министерски съвет, предаде „Фокус”. „Освен членовете на Съвет на сигурност, присъстваха представители на Министерство на икономиката и енергетиката. Бяха обсъдени всички аспекти на възникналата криза в Украйна, сценариите за нейното развитие, беше направен анализ на алтернативите. Очертават се няколко основни заплахи и рискове за сигурността на България”, посочи Йовчев.

„Основно можем да ги разделим на: икономически заплахи, които са свързани с нарушаване на нормалната доставка на газ за България; риск от временно затрудняване на работата на Лукойл Нефтохим; рискове за юридически и физически лица за понасяне на загуби в резултат на съществуване на взаимоотношения с Украйна”, обясни вицепремиерът.

„В средносрочен аспект са възможни проблеми с извозването на ядрено гориво. Съществува опасност от възникване на засилен миграционен натиск по отношение на България. Това е възможността от възникване на въоръжен конфликт между Украйна и Русия и в резултат на това част от пребиваващото население в Украйна – около 250 000 - 300 000 българи там да потърсят път към България. Рискове има от задълбочаване на ксенофобски настроения в Украйна”, заяви Цветлин Йовчев. По думите му има и рискове, свързани с възможност от трайно влошаване на отношенията Русия – ЕС. При едно такова развитие за някои от големите инфраструктурни проекти като „Южен поток” рискува да се затрудни тяхната реализация”, посочи той.

Ще създадем национален щаб, който ще бъде отговорен да наблюдава процесите в Украйна и да планира мерки, които да минимизират вредните въздействия спрямо Република България, каза още Йовчев .
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5348 |03.03.2014 Йовчев: Заплаха за сигурността ни ще е спиране доставките на газ през Украйна . 31| 5477 |28.02.2014 Цветлин Йовчев: Арестуваме при нужда, а не като преди . 25| 5321 |25.02.2014 Йовчев: Не очаквайте да раздавам обвинения за Александров . 57| 5102 |10.02.2014 Йовчев: 701 пъти ГЕРБ са използвали неправомерно сила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads