Реклама / Ads
13| 4629 |03.09.2010 НОВИНИ

Цветанов: Миков да отговаря за бъркотията с документи

.
Цветан Цветанов
Въпросите за бъркотията с новите документи за самоличност трябва да бъдат отправени към предишния вътрешен министър Михаил Миков, бе категоричен днес вътрешният министър Цветан Цветанов.
 

Когато станах министър на вътрешните работи, имаше подписан договор със Siemens и изпълнението му беше започнало, каза Цветанов.

Той подчерта, че е обмислял възможността за евентуално прекратяване на договора, но е трябвало да бъдат изплатени сериозни неустойки. Затова е била направена организация за изпълнение на договора, каза още силовият министър.

Ако го бях прекратил и ако държавата трябваше да предплати 30-40 милиона евро. Това означаваше, че който и да спечели след това при каквато и прозрачна процедура да е, винаги щяха да изкарат, че министърът е имал някакъв интерес, добави министър Цветанов.

Той заяви още, че момента текат преговори със Siemens, които като приключат и след това се подготви евентуално анекс, ще има съвместно изявление на МВР и Siemens.

Цветанов подчерта, че се прави всичко възможно, предприемат се допълнителни организационни мерки и че наистина българските граждани нямат абсолютно никаква вина за това, което им се струпва.

МВР има проблем с доставката на бланките за отпечатването на документите. Преминали са на допълнително работно време от 06.00 до 21.00 часа вечерта. Има проблем и с изпълнението на поръчките в законоустановения срок, каза вътрешният министър.

По думите на Цветанов е създадена организация, така че на хората, на които им се налага да пътуват в чужбина да бъдат обслужени приоритетно и се работи много активно по приемането на заявленията на гражданите.

Той подчерта, че засега системата не е приета от МВР, тъй като има много забележки по нещата, които трябва да се отстранят, за да бъде приета в нормален експлоатационен режим.

8 месеца след подписването на протокол за приемането на системата ще започне превеждането на парите по договора, който е за 116 милиона евро и е подписан от Михаил Миков, уточни още веднъж Цветанов.

Парите на гражданите за таксите са в БНБ, каза вътрешният министър и подчерта, че парите са гарантирани и не се превеждат на фирмата изпълнител.

В момента с постъпленията се плаща само за консумативите и за необходимите допълнителни разходи за организационни мерки, добави той.

Според него няма да е оправдано сега заради пика да се правят разходи за нови работни места, тъй като когато мине този пик тези салони и служители няма да имат необходимата натовареност.

Такъв пик имаше и през 2000 година. И тогава имаше опашки и напрежение, припомни МВР шефът.

По думите на Цветанов по-голям проблем е, че за 4 г. старото правителство не е направило читава прозрачна процедура, знаейки че ще влязат в сила новите изисквания за биометрични данни.

Румен Петков стартира процедурата някъде в 2005-2006 година, а в 2007 година тази процедура беше прекратена и след това бе наново стартирана, като беше финализирана от Михаил Миков, разказа Цветанов.

Правя всичко възможно да създадем максимална организация за работа, така че да не са потърпевши гражданите, заяви той и отново отправи призив хората да се възползват от 6-месечния гратисен период и да подават заявления само ако това е наложително.

По повод заведения иск от потърпевши граждани Цветанов каза, че те са абсолютно прави да търсят правата си.
Той съобщи още, че са необходими законодателни мерки за избягване на подобни ситуации. Например може да се предвиди облекчен режим - с по-ниски такси за 2018 и 2019 година, тъй като в 2020 г. е същият пик, както сега.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5193 |25.08.2010 Цв. Цветанов: Надявам се съдебните решения да не зависят от нечисти пари . 12| 4892 |24.08.2010 “Кремиковци” - най-голямата имотна сделка . 33| 6048 |14.08.2010 Цветанов: Липса на съдебна воля възпрепятства разследването срещу "Килърите" . 56| 6073 |05.08.2010 Цв. Цветанов: "Всичко коз" измъкнаха 600 хил. под носа на съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads