Реклама / Ads
4| 5394 |07.12.2020 НОВИНИ

Д-р Цветелина Спиридонова: Лекарите не са ничия собственост

.
Не трябва да се генерализират нещата на частни и държавни болници. В тях работят лекари и това са български лекари. Те не са ничия собственост. Това, че капиталът е собственост на държавата или частни дружество, което е инвестирало в здравната система, не означава, че лекарите там са частна собственост. С други думи - на този фронт с COVID-19 се борят всички лекари еднакво.
 

Това заяви пред bTV д-р Цветелина Спиридонова, управител на МБАЛ "Хигия", Пазарджик.


“На практика именно това бе причината за острата реакция на колеги и болници срещу спирането на планово-оперативната дейност. Оказа се, че огромна част от пациентите с хронично обострящи се заболявания не могат да намерят адекватно лечение в момента. Клиничният ресурс наличен е ангажиран главно в COVID отделенията. Няма “чисти” болници, в които пациентите спокойно да отидат и да потърсят съответната помощ и на практика те изчакват критичния момент на тотална спешност, за да могат да постъпят някъде по някакъв начин. Не е добър този вариант”, посочи още д-р Спиридонова. 

 

Според лекарят трябва да има такива болници, в които няма COVID отделения, за да може хронично болните и всички, които са с негативен PCR да се лекуват. За София "чиста болница" е ИСУЛ, но не във всички области може да има подобна, затова лекарите призовават да има поне "чисти отделения".

 

"Трябва да се вкасинираме, дали е безопасна настоящата ваксина – да, според мен е, това е матрично РНК, съвсем нова технология. Никога досега в света не е била използвана подобна ваксина, но тя е много добре проучена и всички съмнения за нейните странични ефекти са проучени доста добре“, добави специалистът.

 
Ще възникнат и ваксини на принципа антиген, но те ще дойдат през 2021 г., каза още д-р Спиридонова.

 

Тя обясни, че в момента се говори все повече за „Ивермектин“. Според нови резултати той също се включва в начален стадий на инфекцията.

 

"Той беше споменаван още в началото в китайските протоколи и в САЩ го включват за начален стадий“, обясни д-р Спиридонова. 

 

За ремдесивир и хлорокин илзизат нови резултати, че няма статически доказан ефект на тези терапии или следва в начален стадий да се прилагат, обясни д-р Спиридонова.

 

"Критичните стадии се лекуват симптоматично – на този етап ние го лекуваме с кислород, с нискомолекулен хепарин, дексаметазон и комбинация от антибиотици", обясни още специалистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4335 |30.11.2020 Цветелина Пенкова: Националният план за възстановяване и устойчивост е огледало на едно немощно управление . 8| 5070 |27.11.2020 Доц. Мангъров: Лекарите да лекуват. Страшно е, някой може да загине, но няма друг начин . 11| 7254 |19.11.2020 Алиансът на лекарите и д-р Мангъров се обявиха против новата заповед на здравния министър . 11| 5081 |17.11.2020 Доц. Мангъров хока лекарите, които ”преглеждат” по телефона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads