Реклама / Ads
23| 5088 |24.07.2013 НОВИНИ

Цветлин Йовчев: Бяхме поставени като заложници

.
Министър Цветлин Йовчев Източник: Булфото
Не можем да търсим справедливост чрез закононарушение и чрез нарушаване на човешките права. Вчера български граждани, народни представители, министри, журналисти, служители на НС бяха поставени като заложници, бяха нарушени конституционните им права да се придвижват свободно.
 

Тови заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев след тричасово заседание на правителството.

„Това, което видяхме вчера, е абсолютно недопустимо за нито една държава и демократично общество. Не можем да търсим справедливост чрез закононарушение и чрез нарушаване на човешките права", заяви Йовчев.

"Вчера хвърчаха големи камъни и павета срещу народните представители. Човек не само можеше да бъде наранен, но можеше да бъде и убит. Ползвам повод да изразя надеждата си да намерим подходящ начин да разрешим това. Протестите са само индикатор. Разрешаването на такава криза изисква системен подход, активен политически диалог, широк обществен консенсус и план", каза още вътрешният министър, цитиран от Фокус.

В последните дни виждаме, че напрежението постепенно нарастваше, нараства броят на хората, които се опитват да провокират напрежение, подчерта той: "Има продължителен период, в който има ежедневно протести. Продължаването на тези протести, начинът, по който се развиват, очакваме ескалация на напрежението. В последните дни виждаме, че напрежението постепенно нарастваше, нараства броят на хората, които се опитват да провокират напрежение.”

Сред протестиращите имаше провокатори, подчерта той. Определено имаше лица, които бяха мотивирани да предизвикват напрежение, заяви Йовчев.

Не виждам призиви и конкретни твърдения, че разрешаване на кризата в България минава през незабавна оставка на правителството, изтъкна вътрешният министър. По повод това дали е бил избран правилно моментът за извеждане на депутати от парламента Йовчев заяви: "Дали моментът е бил подходящ, трябва да направим анализ и да преценим. Не очаквахме, че нивото на агресия сред някои от протестиращите ще стигне до такива нива. Възприел съм аргументите, които колегите са ми предоставили. От характера на протеста и от цялата информация за това как се развиваше, категорично мога да твърдя, че независимо дали в този момент или на по-късен етап беше направен опит да бъдат изведени народните представители, щеше да настъпи ескалация и предизвикване на насилие."

Имаме идея как да осигурим нормалната работа на институциите, обясни Цветлин Йовчев. Най-малко отговорността за това, че има насилие може да се хвърли върху правителството, смята той.

Вътрешният министър не каза кой е измислил плана за извеждането на депутатите с белия автобус около 22 часа снощи. "Щом съм одобрил този план, значи аз съм отговорен за това - посочи Йовчев - Не съм убеден, че това е грешно решение, ще го обсъждаме тепърва. Не мисля, че за това трябва да се поема политическа отговорност."

Според него било грешка да се насрочат заседания на три комисии след 17 часа в сградата на парламента. Йовчев благодари на колегите си полицаи, които не са се подали на провокации. "Имаше опити за упражняване на насилие срещу тях. Вижте какво става в другите европейски страни при подобни протести. Полицаите ни се държаха изключително адекватно и разумно", заяви вътрешният министър.

"Действията на полицията са абсолютно законни с оглед на това, че протестите са незаконни. Нямам наблюдения върху това какво се случва в парламента, за да дам оценка на това дали връщането на ГЕРБ в парламента е фактор за ескалация на напрежението", каза още Йовчев.

"Категорично твърдя, че полицията в действията си не е имала поставена задача, нито заповед, нито се е държала агресивно спрямо протестиращите. Може да е имало отделни случаи, но ако се погледне в цялост, ще стане ясно, че полицията по никакъв начин не се е опитвала и не е била агресивна спрямо протестиращите. В огромна степен полицията беше обект на агресия", каза Йовчев.

Единствено институциите в момента могат да решат проблемите на хората, заяви вътрешният министър.

"Единствената причина, поради която полицията не се намесва по тези прояви на рушене и насилие, е че искаме да предпазим хората на площада и тези, спрямо които се протестира, от по-сериозно насилие. Ако полицията се намеси крайно, това би провокирало насилие", отговори Йовчев на въпрос дали полицията ще се намесва по-сериозно спрямо протестите след 22 часа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5270 |24.07.2013 Цветлин Йовчев: Парламентът решава колко ще продължи мандатът ни . 24| 5302 |17.07.2013 Йовчев: Няма план на правителството за "справяне" с протестите . 14| 5242 |12.07.2013 Цветлин Йовчев ще наблюдава културата . 63| 5280 |11.07.2013 Цветлин Йовчев: Президентът да потърси национален консенсус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads