Реклама / Ads
32| 7015 |05.02.2012 НОВИНИ

Тумор колкото яйце имала сестрата на Бойко

.
сестрата на премиера Красимира
Операцията продължила близо 6 часа. Извършена е от светилата в неврохирургията.
 

Тумор с размер на яйце бе отстранен от главата на сестрата на Бойко Борисов - Красимира, в четвъртък във Военномедицинска академия, пише в. 24 часа. Операцията продължи близо 6 часа, а с предизвикателството се заеха най-изявените ни неврохирурзи, обясни началникът й ген. Стоян Тонев. Красимира Иванова отишла на преглед в сряда със съмнения за инсулт. Тя сама си сложила такава диагноза, защото получила частична пареза, силно главоболие и вдигнала кръвно. Щателният преслед със скенер и ядрено-магнитен резонанс обаче установил доброкачествен тумор в мозъка. Става дума за менингиом, който се развивал няколко години. Досега Красимира не подозирала, тъй като нямала здравословни проблеми. Консилиум препоръчал спешна операция.

 

"Красимира дойде в сряда с лека пареза, силно главоболие и високо кръвно. Симптомите насочват към инсулт и тъй като самата тя е лекар, си беше поставила точно тази диагноза", разказа пред "24 часа" началникът на ВМА ген. Стоян Тонев.

Веднага била подложена на серия изследвания- скенер, ядрено-магнитен резонанс и ангеография, в резултат на които се установява, че има доброкачествен тумор в мозъка. Става дума за менингиом, каквито са всъщност 10-15% от всички мозъчни тумори. Образуванието е доста голямо, с размерите на яйце, което показва, че е от няколко години, установява прегледът. Менингиомите са закръглени и добре отграничени от околния паренхим маси, нарастват обикновено бавно и постепенно притискат заобикалящите ги структури. Срещат се по-често при жени, обикновено на средна възраст. Здравият човек няма как да разбере, преди да бъде притиснат някой нерв и да се появят явните симптоми.

 

"Когато дойде, Красимира бе контактна, абсолютно адекватна, след като й поставихме диагнозата, консилиум се събра и реши, че колкото по-бързо се оперира, толкова по-добре. Тя се посъветва с брат си и реши, че ще се оперира веднага на другия ден", обясни ген. Тонев. Операцията продължила близо 6 часа. Извършена е от светилата в неврохирургията - проф. Кирил Романски, който е консултант на ВМА, полк. доц. Тихомир Ефтимов - шеф на клиниката по неврохирургия, д-р Тодор Шамов и д-р Иван Тодоров. Анестезията е направена лично от полк. доц. Николай Петров, шеф на катедрата по анестезиология и реанимация.

 

Използван е т.нар. компютърен навигатор, който изключително подпомага работата на неврохирурзите, защото посочва точните размери и локализации. ВМА е единствената болница у нас, която разполага с тази техника, уточни ген. Тонев. В мозъчната хирургия няма безкръвни операции и този навигатор е възможно най-модерното. Любопитното е, че човешки глас напътства оператора по подобие на управлението на самолетите. Само че докато там навигацията е с нежен женски глас - обикновено на кино- или TV звезди, мозъчният навигатор се управлява с глас на командир. Той е строг и дори груб, репликите са от рода на "Ти си на 2 мм от..., внимавай!" или "Дръпни си ръката, глупак!". Един час след операцията Красимира била изведена от командно дишане и минала на самостоятелно. Вече е в съзнание, напълно адекватна е, сама се движи и ходи.

 

"На този етап следоперативният период протича нормално, без усложнения. Пациентката е в стабилно състояние, в съзнание е и се движи сама", каза вчера доц. Тихомир Ефтимов. Оттук нататък следват серия контролни изследвания. В понеделник ще бъде преместена от реанимацията в Клиниката по неврохирургия. На 12-ия ден ще й бъдат свалени конците и някои малки дренчета. Надяваме се постепенно да се възстанови и ще се върне към нормалния си живот, каза ген. Тонев.

"Премиерът първия ден бе силно притеснен, след като се изясни ситуацията, се поуспокои", каза ген. Тонев. Идвал всеки ден въпреки натоварената си програма. Повечето неврохирурзи на ВМА имат отличен опит от Афганистан. Взривната трамва, с която идвали пациентите на мисиите, дава различни поражения, които обикновено изискват творчески подход, обясниха от ВМА. Оттам напомниха за уникалната операция миналата година на младо момче с отнесен половин череп, което било докарано от Германия без надежда за спасение и с преброени дни живот. Нашите специалисти обаче му изградили титанов имплант и не само че го спасили, но и дори не си личало, че е бил на косъм от смъртта. (24 часа)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 7412 |02.01.2012 Калин Георгиев бил повече "символ", отколкото "секс" . 5| 5158 |20.11.2011 Мрем на пътя повече, отколкото на война . 12| 5943 |19.11.2011 Орешарски: Сега се укриват данъци повече отколкото при Тройната коалиция . 47| 6366 |23.08.2011 Депутатите ни струват колкото боклука на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads