Реклама / Ads
1| 4430 |03.05.2019 НОВИНИ

Учени прогнозират край на ХИВ епидемията

.
Учени прогнозират край на ХИВ епидемията след забележително проучване, което показва, че мъжете с напълно подтисната от антиретровирусни лекарства инфекция вече не могат да заразят партньорите си, пише Guardian.
 

Успехът на лекарството означава, че ако всички хора с ХИВ се лекуват и вирусът у тях бъде подтиснат, в света повече няма да има последващи инфекции.

 

Сред почти 1 000 мъжки двойки в Европа, при които единият партньор е болен от СПИН и той получава необходимото лечение, инфекцията напълно спира да се предава на другия партньор по време на секс без презерватив. По време на 8-годишното проучване все пак са се заразили 15 мъже, които не са били ХИВ позитивни. ДНК тестове обаче показали, че същите са се заразили от хора, които не са били на лечение.

 

Проф. Алисън Роджърс от Лондонския университетски колеж, която е съръководител на доклада, определя откритието като брилянтно.
"Нашите открития са убедителни доказателства за това, че при хомосексуалните мъже рискът от предаване на ХИВ с потискаща антиретровирусна терапия е на практика нулев", казва Роджърс.

 

По думите ѝ предизвикателството сега е да се засилят усилията върху по-широкото разпространение на това мощно послание, така че да се гарантира, че всички ХИВ позитивни хора да имат достъп до тестване, лечение, подкрепа.


Според данните в проучването през 2017 година почти 40 милиона души по света живеят с ХИВ. От тях 21.7 милиона души са на антиретровирусно лечение.

 

Около 101 600 души във Великобритания живеят с ХИВ, а от тях около 7 800 души са недиагностицирани и не знаят че са ХИВ-позитивни.

 

"Не е винаги лесно хората да се тестват за ХИВ или да намерят достъп до лечение. В допълнение - страхът, стигмата, хомофобията и други социални сили продължават да компрометират ХИВ лечението", казва от своя страна Майрън Коен от Института за глобално здраве и инфекциозни зарази в Северна Каролина.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4245 |03.05.2019 Заловиха голяма група мигранти и каналджии край Г. Оряховица . 1| 4232 |03.05.2019 Кърваво писмо на хора от община Червен бряг заради моста край Чомаковци . 0| 4037 |02.05.2019 Слаб трус край София . 1| 3947 |02.05.2019 Обучението за БГ студенти във Великобритания става 4 пъти по-скъпо?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads