Реклама / Ads
0| 3096 |24.02.2023 НОВИНИ

Ученици от 5 държави развиваха заедно своите дигитални умения

.
Днес в Община Русе се състоя заключителната част на проекта „Наслаждавай се на кодирането в Скрач” /Enjoy coding with Scratch Erasmus + project N: 2020-1-LT01-KA229-078064_2/. Инициативата бе насочена към развиване на дигиталните умения на учениците и в нея се включиха и възпитаниците на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе. В проекта си партнират 5 държави - България, Литва, Турция, Италия и Северна Македония.
 

Срещата започна с минута мълчание в памет на жертвите от опустошителните земетресения в Турция и Сирия. В рамките на инициативата учениците създаваха обучителни материали за своите по-малки съученици от начален етап.

 

„Щастлив съм, че русенски ученици са имали възможността да почерпят опит от свои връстници от други държави“, каза заместник-кметът Енчо Енчев. Той връчи грамоти за успешно завършения проект на координаторите от всяка от петте държави и благодари на участниците за добрата съвместна работа.

 


.

 

Проектът стартира през 2020 г. и започна с онлайн обучение за учителите, водено от Турция. Бяха осъществени мобилности в РС Македония, Литва, Италия, а в Русе се състоя последната обучителна среща. На всяка от тях се работеше по различни продукти в Скрач - обучителни игри за най-малките по отделни учебни предмети (Македония и Италия), анимиране на приказки (в Литва). По време на срещата  “Кодиране на музика” (Code music) всички екипи трябваше да кодират избрана любима мелодия от страните участници. Учениците от НУИ - Русе активно помагаха на връстниците си да четат нотен текст, да го пренесят, редактират и анимират в програмата. По забавен начин бяха представени различни приложения и интерактивни методи за изпълнение и обработка на музика, които биха подпомогнали обучението по предмета.

 

В рамките на проекта участниците посетиха новата зала “Образование за бъдеще” в Русенския университет, както и Регионалния исторически музей и Еко музея. В контекста на интеркултурния диалог се вписаха посещенията и на Басарбовския манастир, Ивановските скални църкви и джамията “Саид паша”. Петте дни на мобилността допринесоха за обмяната на знания и умения, добри практики, нови приятелства и съвместни идеи, които ще гарантират устойчивост на резултатите от проекта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9076 |23.02.2023 Продажби в 28 европейски държави с един магазин от NEXT BASKET . 4| 3567 |21.02.2023 България в топ 10 от държавите-производители на вино в ЕС . 5| 3382 |21.02.2023 България мълчи, а 34 държави са против спортисти от Русия и Беларус да участват на Олимпиадата в Париж . 1| 2968 |20.02.2023 МОН създаде помагало по български език в помощ на учениците от Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads