Реклама / Ads
1| 6553 |11.04.2023 НОВИНИ

Учениците ще изучават нови специалности от следващата учебна година

.
Учениците ще изучават нови специалности Източник: БГНЕС
Нови специалности ще имат възможност да изучават учениците в професионалните гимназии и паралелки от следващата учебна година. Предложеният държавен план-прием предвижда на национално ниво да бъдат разкрити такива в София, Пловдив и Мадан.

В Софийската професионална гимназия „Княгиня Евдокия“ за първи път ще се изучават специалностите „Театрален кино и телевизионен декор“ и „Художествено осветление за театър, кино и телевизия“, като втората специалност досега се е изучавала само в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив – училище към Министерството на културата.

 

Гимназистите в професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване в Пловдив ще имат възможност да усвоят тапицерство и декораторство, професия „Техник-технолог в дървообработването“ – дуална система на обучение с разширено изучаване на чужд език.

 

Професионална гимназия „Васил Димитров“ в Мадан предлага обучение по хидрогеология и геотехника, професия „Техник геолог“ – в дневна форма на обучение с разширено изучаване на чужд език.

 

На областно ниво изцяло нови специалности ще има в 25 области на страната. Най- много ще бъдат разкрити в Смолян – седем. Сред тях са „Компютърна графика“, професия „Компютърен график“, „Парково строителство и озеленяване“, професия „Техник-озеленител“, Интериорен дизайн“, професия „Дизайнер“ и „Хидрогеология и геотехника“, професия „Техник геолог“.

 

По пет нови специалности ще има в областите София-град, Бургас и Русе.

 

В столицата сред тях са „Електрически машини и апарати“, професия „Електротехник“, „Програмиране на роботи“, професия „Програмист на роботи“ и „Организация и технология на козметичните услуги“, професия „Козметик“.

 

Във Велико Търново гимназистите за първи път ще могат да изучават как да работят с деца и семейства в риск, а в Бургас - модерни танци.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2389 |11.04.2023 248 са новите случаи на Covid-19 у нас, починали са 5-има . 4| 3142 |10.04.2023 Въвеждат нови правила при шофьорските изпити . 0| 2461 |10.04.2023 Новият шеф на Националното бюро за правна помощ встъпва в длъжност . 0| 2505 |10.04.2023 44 са новите случаи на Covid-19 у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads