Реклама / Ads
4| 14478 |24.11.2022 НОВИНИ

Путин понесе удари от две верни членки на военния съюз - Армения и Казахстан

.
Владимир Путин
Среща на доминирания от Русия отбранителен съюз се превърна в изпитание за нея, след като две знакови членки на организацията, обединяваща част от постсъветското пространство и искали помощ от ОДКС в последните два месеца, изразиха неблагоприятни за нея позиции на заседанието в Ереван.
 

Отказът на арменския премиер Никол Пашинян да подпише заключителната декларация на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) и призивът на президента на Казахстан Касъм Жомарт Токаев за съвместно търсене на формула за край на войната в Украйна бяха отбелязани и в руските и рускоезичните медии.


Това става в момент, когато деветте месеца война в Украйна поставят на изпитание оставащите съюзи на Русия в постсъветското пространство. В ОДКС, учреден през деветдесетте години и доминиран от Русия, членуват Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. От него излязоха Азербайджан, Грузия и Узбекистан. Поводът за създаването му бе да се избягват гранични конфликти между държавите и да се подпомогне защитата им от външна агресия.

 

Именно Армения, която е искала помощ от ОДКС в различни ситуации, определи работата на съюза по най-чувствителния за нея въпрос - конфликта с Азербайджан за Нагорни Карабах - като "фиаско". Това бе и причината Пашинян да не подпише заключителната декларация.


По думите му съюзът не е приел "ясна политическа оценка" на "агресията" на Азербайджан, а това уронва престижа на ОДКС "както в страната ни, така и извън нея". Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че това е гледната точка на Пашинян и арменската страна "има право" да разглежда така ситуацията.


Русия помогна на Казахстан за овладяване на протестите в страната в края на декември и началото на януари. Въпреки това Токаев, преизбран преди дни без особена конкуренция, призова Москва и Киев да използват всеки шанс за решаване на конфликта по дипломатически път, в това число - и по линия на ОДКС.


"Що се отнася до Украйна, смятам, че настъпи времето на съвместно колективно търсене на формула за мир. Всяка война завършва с мирни преговори", казва Токаев според сайта на казахстанското президентство.


"Трябва да се използва всеки шанс за постигане най-малкото на примирие. Истанбулският кръг на преговори даде надежда, но споразумението бе "подкопано" по различни причини. Не бива да се допуска братските руски и украински народи да се раздалечават за десетки или стотици години с обиди, които не се лекуват, продължава Токаев."


Някои руски медии цитираха думите на Токаев, но пропуснаха изречението за войната, която Русия нарича "специална военна операция". Отношенията на Казахстан с Русия се усложниха, откакто започна войната в Украйна; Токаев даде преди изборите знаци, че не се отказва от връзките с Русия, но едновременно с това месеци наред се отдалечава от нея и ускори търсенето на нови партньорства и заздравяването на стари.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3054 |23.11.2022 Макрон иска ”директни контакти” с Путин . 13| 3545 |23.11.2022 Нови удари по Киев . 0| 3402 |23.11.2022 Силно земетресение удари Турция, усетено е и в България . 0| 3031 |21.11.2022 Повдигат обвинение на нападателя от Свиленград, който удари директорка на детска градина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads