Реклама / Ads
2| 4798 |11.07.2013 НОВИНИ

Удрят българите във Великобритания с нова такса

.
Българското посолство в Лондон предупреди, че британските власти са въвели нова такса за обработване на документи, която ще засегне голяма част от живеещите във Великобритания сънародници.
 

Тя е в размер на 55 паунда (125 лв.) и се заплаща от всяко лице, което кандидатства за някои от разрешителните за престой в страната, пише 24 часа.
 

Въвеждането й е станало с решение на британския парламент от 1 юли 2013 г., според което издаването на документи за граждани от Европейското икономическо пространство (ЕИП), потвърждаващи статута им съгласно европейското законодателство, става платено. Всички заявления, получени след тази дата, трябва да са придружени с документ за внесени 55 паунда, иначе ще бъдат отхвърлени.
 

За гражданите на България и Румъния таксата се въвежда при кандидатстване за регистрационни сертификати с формуляри BR1, които се отнасят за престой на студенти, самонаети, самоиздържащи се, както и за членове на семействата на лица, които имат право на работа в Обединеното кралство. Тя важи и за кандидатстващи с формуляри BR5 и BR6, които са за граждани на държави извън ЕИП, но са част от семействата на работещи легално във Великобритания българи и румънци.

Промяна има и във формулярите за висококвалифицирани лица (BR2), за работна карта (BR3) и за роднини на лица с работна карта (BR4), но за тях услугата по издаване на сертификат остава безплатна.
 

55 паунда ще трябва да плащат обаче всички граждани на ЕИП, включително българи и румънци, които кандидатстват за разрешение за постоянно пребивавене във Великобритания с документ EEA3.

Нашият посланик в Лондон Константин Димитров е поискал от британските власти спешно разяснение на мотивите за направените промени и липсата на разумно предизвестие при обявяване на таксите, които се отнасят за граждани на България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 113| 8707 |02.07.2013 "Медиана": 45% от българите подкрепят това правителство . 9| 6053 |17.06.2013 Ройтерс: Българите се надигнаха срещу правителството, което е на власт от две седмици . 36| 8048 |09.06.2013 Овчаров и Моллов се скараха за религията на българите . 22| 4943 |29.05.2013 Станишев: Българите очакват управление, а не сеир или диктат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads