Реклама / Ads
36| 7855 |09.06.2013 НОВИНИ

Овчаров и Моллов се скараха за религията на българите

.
Източник: НТВ
Цялата ни държава през последните 4-5 години живее в атмосфера на агресия, биенето по гърдите кой е по-голям националист ме вбесява. Смятам, че национализмът и патриотизмът е начинът по който действаш през целия си живот без да го афишираш.

Това заяви проф. Николай Овчаров в студиото „На светло с Люба Кулезич” по Нова телевизия. Тема на разговора бяха босненските пирамиди, които проф. Овчаров смята за тюрлюгювеч. Преди 25 000 е времето на неандерталците, за какви пирамиди говорим, каза по повод направените през месец май изказвания на Семир Османагич за откритите в Босна пирамиди, проф. Николай Овчаров.

„В Родопите за 30 години работа съм извадил руините на 18 християнски църкви, 4 манастира“, посочи той своя пример за патриотизъм. Според него, това е начинът да си патриот – да работиш тихо и кротко дълги години в полза на родината. „Всичко останало са кръчмарски номера“, коментира археологът.

Ефрем Моллов, председател на Европейски институт „Помак“, обясни своята позиция така: „Патриотизмът и национализмът го разглеждаме на много по-различно ниво. Ние го разглеждаме на макрониво. На микро ниво не води до нищо добро в държавата, защото той разделя. Когато всеки знае какъв е, какъв му е коренът, това означава, че признакът „разделяне“ не важи. Защото ние изповядваме една ценност, която трябва често да се обяснява. Ние сме хора, които много обичаме Всевишния.”

Двамата, обаче, влязоха в сблъсък, който засегна и основни постановки в историята. „Да говорим по същество. Тия празни приказки, макро, микро. Обяснете какво точно пише във вашата книга“, призова Овчаров.

Тогава Люба Кулезич щрихова някои от най-фрапиращите идеи, заложени в книгата на Ефрем Моллов. Като това, че Кирил и Методий са предатели, че княз Борис Първи е разтурил българската империя под византийски внушения, покръствайки българите, а помашката нация е легитимен продължител на прабългарския народ и държава, която според Моллов е империя. Основното твърдение на Моллов е, че помаците са потомци на персийския владетел Кир Втори и са изповядвали монотеистична религия, в която по-късно се влял и ислямът.

„Това, че вие сте историк, означава ли, че разбирате религията на прабългарите?“, попита Моллов. „Разбира се, с това се занимавам 30 години. А това, че вие не сте историк, значи ли че разбирате?“, отвърна му Овчаров и припомни, че българският народ е по-древен от исляма.

„Вие откъде знаете, че в Родопите, особено в Западните Родопи, сте изкопали църкви“, попита Моллов. Двамата с археолога се скараха за конкретни обекти – църквите в Гела и Момичловата крепост. Според единия, те са били мюсюлмански средища, а според другия – християнски.

„Как откъде знам? Четете литература! И не ми казвайте да си изям дипломата. Защото моята диплома е по история, не за пчеларство“, сопна се Овчаров.

Когато държавата е на всички хора признакът разделение не важи, заяви Моллов в отговор на водещата, че с идеята си да превърне помаците в официален етнос е опит за ислямизация. „Заради това, че имаме различен произход от някои други групи в България, нас ни делят“, оплака се Моллов, но веднага беше срязан от археолога: „Кой ви дели?“.

„Нека всеки да си каже дали е помак“, призова Моллов. Овчаров пък разказа впечатленията си от Златоград, където живее през част от времето си, и където населението е 60:40 християни и мюсюлмани. Там думата „помак“ не се използва. „Всички живеем заедно и няма да позволим да ни делят“, категорични били местните хора. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 5611 |02.05.2013 Делян Добрев: Румен Овчаров е главен виновник за енергетиката . 38| 5437 |30.04.2013 Главчев и Манолова се скараха за подслушванията . 59| 6036 |27.03.2013 Овчаров: За последен път отстъпвам, ще се върна! . 61| 6568 |17.03.2013 Овчаров: Не са проблем кражбите в енергетиката, а бедното население

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads