Реклама / Ads
0| 2952 |01.07.2022 НОВИНИ

Украйна излезе с изявление за решението да е кандидат-член на ЕС

.
Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски, председателят на Върховната рада Руслан Стефанчук и премиерът Денис Шмихал подписаха съвместно изявление относно решението на Европейския съвет да предостави на Украйна статут на кандидат за членство в ЕС. Документът беше подписан в заседателната зала на парламента по време на пленарното заседание.
 

„Днес подписваме съвместно изявление, което е сигнал за единството на всички власти и доказателство за нашата решимост да постигнем стратегическата цел на Украйна, а именно: пълноправно членство в Европейския съюз. И подписването на тази декларация трябва да означава същото като подписването на молбата за влизане - на петия ден от войната", каза президентът. 

 

Володимир Зеленски припомни, че между подаването на молба за влизане от Украйна и отговора на ЕС са изминали рекордните 115 дни, през които украинският народ е демонстрирал същата сплотеност в името на европейското бъдеще, както и в защитата на нашата териториална цялост и суверенитет. на бойното поле.

 

Президентът отбеляза, че през това време са проведени голям брой срещи, преговори, митинги, концерти и други събития в подкрепа на Украйна и нейното европейско бъдеще. Също така бяха попълнени хиляди страници от въпросника, извършени бяха необходимите процедури.

 

Според Володимир Зеленски пътят на Украйна към пълноправно членство в ЕС също трябва да бъде бърз, а не да отнема години или десетилетия.

Президентът призова днес всички държавни служители да възприемат задълженията си като борба за нашата държава и да работят за европейския избор на Украйна, защото украинският народ с оръжие в ръце не само защитава своята независимост, но и се бори за избор на ценности - Украйна да бъде независима държава в свободно, ново европейско семейство.

 

Володимир Зеленски отбеляза, че отсега нататък в Президиума на Върховната Рада ще има знамето на Европейския съюз, което трябва да стане не просто символ, а задача за всички клонове на властта, за да не се допускат паузи в работата и да се вземат решения, необходими за Европейският път на Украйна.

 

„Трябва да подготвим държавата за започване на преговори за членство толкова интензивно и толкова отговорно, колкото подготвихме решението за кандидатурата“, отбеляза той.

 

В крайна сметка получаването на членство в ЕС не е само геополитика или реализация на политически стремежи, това са специфични неща, конкретни предимства, които са от полза за живота на всеки човек, на всяка компания, на всяка държавна институция, отбеляза президентът. Той припомни, че наскоро бяха въведени транспортният безвизов режим и безвизовият режим за авиацията, беше отворен достъпът на украински стоки до европейския пазар без мита и квоти, а Украйна се присъедини към енергийната мрежа на Европейския съюз. Следват митниците и цифровият „безвизов режим“. Владимир Зеленски също призова за ускоряване на работата по „промишлен безвизов режим“ и отмяна на таксите за роуминг между Украйна и страните от ЕС за постоянно.

 

„Европейският път е точно такива решения. Всеки от тях укрепва нашата държава, всеки от вас. Заедно те създават нови възможности за цяла Европа - благодарение на реализацията на украинския потенциал. Европа става по-силна заедно с Украйна“, каза президентът.

 

Държавният глава подчерта: Украинците осъзнават, че европейската интеграция на Украйна е гаранция за всички поколения на нашия народ за свободен и проспериращ живот, основан на най-добрите човешки ценности. И затова за всеки един от нас е чест и голяма отговорност да участваме в осъществяването на европейските стремежи на нашата държава.

 

Володимир Зеленски благодари на всички европейски нации и лидери, подкрепили кандидатурата на Украйна. Отделно държавният глава отбеляза лидерството на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изграждането на силни исторически връзки между страната ни и Европа.

 

Урсула фон дер Лайен, която се обърна към участниците в заседанието на Върховната Рада в онлайн формат, заяви: Европа ще отстоява Украйна, докато е необходимо, тъй като смелият украински народ се бори за това страната му да има светло бъдеще.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3171 |01.07.2022 Хенри Кисинджър за възможните три изхода от войната в Украйна . 0| 2899 |01.07.2022 Първата дама на Украйна: Руснаците крадат децата ни . 0| 4173 |30.06.2022 Турция отхвърли жалбите на Русия за дарените дронове на Украйна: ”Байкар” е частна компания, не се месим . 0| 5295 |30.06.2022 Американското разузнаване: Три са сценариите на Путин за превземане на цяла Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads