Реклама / Ads
0| 2691 |29.08.2022 НОВИНИ

Украйна и Русия с поредни взаимни обвинения за нападения в района на АЕЦ ”Запорожие”

.
АЕЦ ”Запорожие”
Украйна и Русия си отправиха поредните обвинения за нападения в района на Запорожката ядрена централа. За тази седмица е предвидена мисия на Международната агенция за атомна енегия в станцията. И Киев, и Москва отново съобщават за военни успехи и за атаки на другата страна, засегнали цивилни.
 

Кметът на Енергодар в близост до Запорожката АЕЦ Димитро Орлов съобщи за руски обстрел в населеното място - в два от районите на града. Вчера Енергодар остана без ток и вода заради атаките.


Руската страна на свой ред обвини украинските военни. Представителят на администрацията в Запорожка област Владимир Рогов съобщи, че е имало четири удара по един от кварталите на Енергодар и са пострадали седем души. Рогов смята, че атаките са насочени към провала на предстоящата мисия на Международната агенция за атомна енергия в Запорожката централа.


Преди дни тя беше изцяло изключена от украинската енергийна система, след като последният далекопровод към нея беше прекъснат след обстрел.


В Донбас украинската армия съобщи, че е спряла настъплението на руските сили към град Славянск, както и атака от три посоки в района на Бахмут и Авдеевка. В късното си обръщение президентът Володиир Зеленски повтори, че Украйна ще си върне окупираните територии:


"Окупаторите смятат, че са в Домбас завинаги, но всъщност са там временно, а Украйна задължително ще се върне във всички градове на Домбас и Приазовието и обезателно в Крим!".


Зеленски каза още, че украинската страна работи за налагането на още санкции на Русия.


Външният министър Дмитро Кулеба ще присъства тази седмица на среща на европейските първи дипломати в Прага, на която се очаква да бъде обсъждана забрана за издаване на визи за руснаци в общността.


Върховният представител по външната политика на Евросъюза Жозеп Борел смята, че държавите членки вероятно няма да подкрепят с единодушие подобна мярка.


Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Западът се опитва да се противопостави на формирането на многополярност в света, но няма да спре този процес.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3079 |28.08.2022 САЩ: Русия не иска да признае сериозния радиационен риск около Запорожката АЕЦ . 0| 2839 |28.08.2022 Дипломат №1 на Германия: Войната в Украйна може да е повече от година . 0| 3075 |28.08.2022 „Файненшъл таймс”: ЕС обмисля да спре споразумението с Русия за облекчен визов режим . 0| 3362 |28.08.2022 Христо Гаджев, ГЕРБ: Направили сме обратното на идеята на ЕК за санкциите срещу Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads