Реклама / Ads
0| 3699 |14.08.2023 НОВИНИ

Украинската “Драгон капитал” е хвърлила око на конфискувана от руски магнати банка

.
Украинската “Драгон капитал” точи зъби за конфискувана от руски магнати банка Източник: БГНЕС
Една от малкото украински инвестиционни банки – “Драгон капитал”, обмисля да направи оферта за национализирания кредитор “Сенс банк”, ако превителството пусне компанията за продажба след като я конфискува от групата бизнесмени, оглавявана от милиардера Михаил Фридман.
 

През юли украинските власти поеха контрола върху 11-та по размер на активите банка на страната след санкциите, които Западът наложи на руските й акционери. Сега регистрираната в Киев “Драгон капитал” проучва възможностите да я погълне, по думите на главния изпълнителен директор – чешкият гражданин Томас Фиала.

 

В интервю за украинската преса през миналата седмица Фиала заяви “потенциален интерес” и разкри, че “вероятно ще се коалира с някои международни инвеститори, за да купи банката, защото е твърде голяма”.

 

След конфискуването на “Сенс банк” държавният дял в банковите активи е нараснал до 56%, защото украинското правителство в момента притежава пет едри кредитни институции, между които е и “Приватбанк”, отнета от украинските олигарси Игор Коломойски и Генади Боголюбов през 2016-а.

 

Това наситено държавно присъствие в банковия сектор буди опасения в Международния валутен фонд, който настоява Киев да се раздели с контролираните от правителството банки.


По оценка на Фиала, “в интерес на Киев е да продаде колкото е възможно по-бързо (“Сенс банк”), защото, първо, тя е петата правителствена придобивка и, второ, управлението на държавните банки не е особено ефективно”. Той допълва, че “съществува висок риск от злоупотреби, от политически назначения и политически проекти”.

 

Украинското Министерство на финансите твърди, че е “заинтересовано да редуцира държавния дял в банковия сектор и че ще подготви банките, включително и последната, за продажба”.

 

Предишният мажоритарен акционер на “Сенс банк” – “ABH холдингс”, контролиран от Фридман и от партньора му Петр Авен, през юни заплаши със съдебен процес, ако Киев национализира кредитора. Подобен акт, според Фиала, няма да представлява “директен риск”, но “може да предизвика известни неудобства”.

 
“Драгон” притежава широк кръг от активи в различни сектори, включително и “Унекс банк”, чийто общи активи са в размер на грубо 71 млн. щ. долара – малка порция от 2.6 млрд. долара на “Сенс банк”. Целта на Фиала е да разшири участието си в сферата на кредитирането на дребно, защото очаква да получи сериозни приходи след края на войната срещу Русия.

 

Фиала вече има екип, готов да управлява “Сенс банк”. Сънародникът му Иван Свитек, който е главен изпълнителен директор на “Унекс банк”, е заемал високи длъжности в “Алфа банк Украйна” (бившето наименование на “Сенс банк”) между 2017-а и 2019-а, включително и през периода когато кредиторът се е слял с друга голяма национална банка.

 

Украинските кредитни институции се радват на големи печалби от миналата година след руската инвазия и благодарение на капиталовия контрол, наложен от Националната банка на Украйна за защита на местната валута, пише Банкер..

 

Това създаде ликвиден излишък, и качи доходността на правителствените облигации и на депозитните сертификати на централната банка, в които инвестират кредиторите, повишавайки постъпленията си. По думите на Фиала, “тази златна мина ще приключи до края на годината, защото инфлацията пада по-бързо от очакванията”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2886 |04.08.2023 ISW: Украинската контраофанзива няма график или срок . 8| 2940 |25.07.2023 Контраофанзивата: Украинската армия постига напредък в южната част . 17| 3788 |21.07.2023 Шефът на ЦРУ: Украинската контраофанзива ще успее . 6| 2639 |21.07.2023 ЕС налива в украинската армия 20 млрд. евро в следващите 4 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads