Реклама / Ads
2| 2926 |19.10.2022 НОВИНИ

Украинският народ грабва наградата ”Сахаров” в Страсбург

.
знаме Украйна Източник: БГНЕС
Членовете на ЕП присъдиха на храбрия украински народ, представляван от президента на страната, избрани лидери и гражданското общество, наградата ”Сахаров” за свобода на мисълта за 2022 г.,
 

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола обяви лауреата за 2022 г. в пленарната зала в Страсбург в сряда следобед, след решение на Председателския съвет на Парламента (председателят и лидерите на политическите групи).

“Тази награда е за украинците, които се сражават на терен. За тези, които са били принудени да избягат. За тези, които са загубили роднини и приятели. За всички, които се изправят и се борят за това, в което вярват. Знам, че храбрите хора на Украйна няма да се предадат, както и ние“, каза тя.

 

Непровокираното нашествие в Украйна от страна на Русия причинява огромни щети на украинския народ. Те не само се борят за защита на своите домове, суверенитет, независимост и териториална цялост, но и воюват за свободата, демокрацията, върховенството на закона и европейските ценности "срещу един брутален режим, който се стреми да подкопае нашата демокрация, да отслаби и раздели нашия Съюз".

 

В номинацията се изтъкват усилията на украинския президент Володимир Зеленски заедно с ролята на отделни личности, представители на инициативи на гражданското общество и на държавни и обществени институции.

 

Сред тях са Държавната служба за спешна помощ на Украйна, Юлия Паевска, основател на доброволческа група за медицинска помощ “Ангелите на Таира“, Олександра Матвийчук, адвокат и активист за правата на човека, движението за гражданска съпротива „Жълта лента“ и Иван Фьодоров, кмет на украинския град Мелитопол, който е окупиран от руските сили.

 

Връчването на наградата "Сахаров" ще се състои на 14 декември в Страсбург. Прочетете повече за другите финалисти за наградата "Сахаров" през 2022 г., , предаде Novini.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2647 |19.10.2022 Електроразпределителни мрежи Запад и БЗДП участват в международен проект за опазване на птиците по р. Дунав . 2| 3084 |18.10.2022 Зарков: Бездействие на Народното събрание ще направи мандата на ВСС неограничен . 4| 3620 |16.10.2022 Никола Минчев е предложението на ”Продължаваме промяната” за председател на Народното събрание . 32| 4427 |13.10.2022 Божидар Божанов: Правилно е г-жа Митрофанова да не бъде канена, НС не е Народен театър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads