Реклама / Ads
10| 3952 |05.07.2024 НОВИНИ

"Руският мир" превърна Часив Яр в руини. Кремъл отново убива в Одеса

.
Часив Яр
Украинските войски са се изтеглили от квартал Канал на размирния град Часив Яр в Донецка област, съобщи Назар Волошин, говорител на сухопътните войски "Хортица".
 

Решението е взето, тъй като отбранителните позиции в квартала са били разрушени и командирите са се съгласили да се изтеглят на по-добре защитени позиции, каза Волошин.

 

След превземането на Авдийвка през февруари руските сили пренасочиха вниманието си към Часив Яр - издигнат град, който потенциално отваря за Русия пътя за по-нататъшно напредване в Донецка област.





В края на юни Волошин заяви, че руските войски са били отблъснати от квартал Канал, но че не са се отказали от намерението си да направят пробив в района на Часив Яр.

 

Руските сили увеличиха настъплението си в Донецка област, като съсредоточиха едно от основните си усилия върху Часив Яр.

 

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски заяви на 2 юли, че през последните седмици боевете са били особено интензивни в района на град Торецк, разположен на около 25 км южно от Часов Яр.

 

Часив Яр се намира на малко разстояние западно от Бахмут, който беше превзет от Русия миналата година след ожесточена 10-месечна битка. В продължение на месеци руските сили са се съсредоточили върху превземането на Часив Яр - град, който се намира на възвишение. Падането му би застрашило близките градове, би компрометирало критични украински маршрути за доставки и би приближило Русия до заявената ѝ цел да завладее цялата Донецка област.

 

Месеците на непрестанни руски артилерийски удари опустошиха Часив Яр, като домовете и общинските учреждения бяха овъглени, а градът, който някога е имал население от 12 000 души, остана безлюден.





Русия атакува пристанищни съоръжения край Одеса, убивайки 1 човек и ранявайки 7

 

На 4 юли руски войски атакуваха с балистична ракета пристанище в Одеска област, като убиха един цивилен и раниха поне седем души, съобщи губернаторът Олех Кипер.

 

В южния украински пристанищен град Одеса бяха регистрирани експлозии, след като в региона се вдигна тревога за въздушно нападение, а ракетата е била изстреляна по посока на близкия град Черноморск, съобщиха ВВС на Украйна.

 

Пристанищната инфраструктура е попаднала под удара на Русия, заяви Кипер. Нападението е нанесло щети на пристанищните съоръжения и административните помещения, добави той.

 

Одеска област и други южни региони на Украйна са редовни мишени на руски ракетни атаки и нападения с дронове.

 

На 1 май Русия изстреля балистични ракети към Одеса, като порази пощенски склад на най-голямата частна пощенска служба в Украйна - "Нова поща".





При нападението са ранени 14 души и са унищожени 15,5 тона пратки на стойност почти 3 млн. хр. долара (76 000 щатски долара).

 

"Да се бомбардира Одеса е все едно да се бомбардира български град", каза Павел Вугелман, първи заместник-кмет на Одеса, при при откриването на Деветнадесетата Световна среща на българските медии, която се проведе в Украйна на 19 юни т.г.

 

Българите в областта са над 150 000 души и са трета по численост общност според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2839 |05.07.2024 Фестивалът A to jazZ започна с призив да подкрепяме младите изпълнители . 5| 3639 |05.07.2024 Силяновска с провокация към България: В Договора за добросъседство не се казва, че трябва да променим конституцията . 8| 2638 |05.07.2024 София ще прави нов конкурс за мемориала на Първи и Шести пехотен полк . 2| 3624 |05.07.2024 Депутатите питаха Главчев за кадровите промени в службите и областните управи. "Законът е спазен", каза той /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads