Реклама / Ads
3| 4432 |07.05.2008 НОВИНИ

Управляващи и опозиция стартираха предизборните си кампании

.
В първия работен ден на парламента след дългите празници управляващите обявиха, че техен приоритет е да си върнат доверието на хората. Опозицията ги обвини, че започват предизборна кампания без правила.
 

„Коалиция за България" ще работи за връщане на доверието на гражданите. Целите на парламентарната група са и качествено законодателство, и поддържане на стабилността на управлението и на управляващата коалиция", обяви председателят на ПГ на КБ Ангел Найденов.
През тази сесия социалистите ще работят за повишаване на пенсиите, за подобряване на бизнес средата и възможностите за икономически растеж. Найденов посочи още, че приоритетни за БСП ще бъдат както подобряването на усвояването на европейските фондове, така и мерките областта на здравеопазването чрез пресктуртуриране на лечебните заведения и модернизация на болниците. „Коалиция за България" ще работи също така за по-качествено образование и издигане престижа на работещите в тази сфера. Червените депутати твърдо подкрепят и започването на реформите в сектора за сигурност, въпреки малкото оставащо време до края на мандата на правителството. Трябва да продължи и дискусията за промени в изборното законодателство, за да се изяснят проблеми като изчистване на избирателните списъци и въвеждането на мажоритарен елемент.

„Няма съмнение, че преодоляването на кризата в държавността е сложен процес. Управляващата коалиция обаче показа воля да се справи с проблемите и първата крачка вече е направена", обяви председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов. Според него е твърде опростено да се мисли, че структурните и персоналните промени в кабинета са само съкращаване на администрацията. Той бе категоричен, че се търси подобрена функционалност и ефективност на държавното управление и облекчаване на бюрокрацията. Шефът на жълтите депутати заяви, че трябва да се ускорят здравната реформа и промените в МВР. Освен това трябва да се направят усилия за запазването на престижа на страната ни като туристическа дестинация. НДСВ ще продължи да насърчава бизнеса и да работи по семейния кодекс.

„Правителсвото ще реализира пълен мандат, защото не залага на популизма". Това пък заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан. Според него надеждите за предизвикване на предсрочни парламентарни избори чрез отслабване на броя на парламентарното мнозинство са изчерпани. Доказателството било, че петима независими депутати са застанали зад персоналните промените в кабинета освен управляващото мнозинство. Местан каза, че е необходимо повишаване на конкуретноспособността на българската икономика и повишаване на доходите, а това в крайна сметка ще подобри и качеството на живот у нас. Той съобщи още, актуализираната програма на правителството скоро ще бъде представена пред парламента и това е разликата между популизма и либералната политика. "Страната се нуждае от повече консенсусни политики, които да стеснят все по-разширяващата се популистка ниша. Това не е проблем само на управляващите", подчерта Местан. Той посочи, че по-важното е възстановянането на доверието на българските граждани не само в правителството, а в институциите като цяло.

Председателят на ПГ на БНД Борислав Ралчев подчерта, че големите очаквания на хората са за преодоляване на кризата в здравеопазването, в системата на вътрешните работи, във възвръщането на доверието на европейските партньори.
"През новата сесия БНД ще предложи адекватни макроикономически политики", допълни той.

„Правителството да побърза да изчисти негативния образ на страната ни", призова шефът на ПГ на ОДС Йордан Бакалов. Според него България се е превърнала в "боксовата круша" на Европа, търпи критики и санкции от Брюксел заради управлението на БСП, ДПС и НДСВ. Той припомни и за опасността от налагане на предпазна клауза на страната ни. Бакалов предложи да се премахнат черните каси на партиите като се въведат партийни бюджети, да се регламентира конфликтът на интереси, обществените поръчки да станат публични. "Управлението е политика, а не кадрово разпределение между три партии. Остава ви една година, за да покажете това", заключи синият депутат.

„Тази година предизборната кампания ще бъде оттук нататък. Това е лошо съобщение за гражданите, защото управляващата коалиция ще се стреми да възстановява доверието към себе си с цената на всичко", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него тройната коалиция започва предизборна кампания без правила, а твърдението, че няма мафия у нас показвало, че тя е под закрила. Той припомни, че промените в изборното законодателство трябва да станат до края на тази година, за да има ефект от тях. Костов съобщи, че приоритет за ДСБ ще бъде усвояването на европейските финансови средства. „България стана отрицателен пример за това какво не трябва да прави страна-членка", посочи лидерът партията. Затова от ДСБ ще настояват да се създаде постоянна комисия, която да следи работата по усвояването на европейските фондове, т.е. ресора на новия вицепремиер Меглена Плугчиева.
Костов обърна внимание и върху бюджетния излишък, който на 30 април е надхвърлил планирания за годината. Според Командира това се дължи на инфлацията. Той обясни, че левият завой ще създаде инфлационна спирала от растящи цени и доходи, като по този начин ще се предизвикат резки различия между бедни и богати, и ще се появят много бедни хора.

„Тройната коалиция продължава системният курс на дестабилизация на обществото и държавата", обяви съпредседателят на БНС Стефан Софиянски. Според него не може да има положителни очаквания за новата парламентарна сесия, след като последните сесии са свършили със скандали. Той посочи, че един от приоритетите на БНС през новата сесия ще е насочен към местното самоуправление. Ще се търсят промени в законодателството, които дават на местната власт възможност за по-голяма самостоятелност.

„Атака" си поставя като цел на следващия мандат управление без ДПС", заяви лидерът на партията Волен Сидеров. Според него с персоналните промени кабинетът демонстира липса на кадрови потенциал. Той бе категоричен, че правителството се бои от истинските реформи. "Кадровото безсилие на БСП идва да прикрие факта, че те не знаят какво да правят с властта - нямат концепция. НДСВ се преориентира и отново най-печеливш е Ахмед Доган", подчерта Сидеров. Той посочи, че управляващата коалиция има за цел единствено да довърши своя мандат, за да завърши далаверите.

В първия работен ден на парламента след Великденските празници бяха възстановени пълномощията на Радослав Гайдарски, Румен Петков, Веселин Близнаков и Нихат Кабил като народни представители. Михаил Миков пък бе освободен като депутат, тъй като бе избран за министър на вътрешните работи.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4792 |19.04.2008 Н. Свинаров: Опозицията е слаба . 12| 4874 |02.04.2008 Опозицията атакува правителството и президента за трусовете в МВР . 3| 5923 |27.02.2008 Опозицията настоява за анкетна комисия заради министерската визита до Монако . 3| 4792 |26.02.2008 Нов 10 ноември - при нов мандат на управляващите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads