Реклама / Ads
7| 4652 |09.07.2009 НОВИНИ

Управляващите се спасяват с постове зад граница

.
За консулска служба в Ню Йорк бил подготвян бившият евродепутат от квотата на БСП Атанас Папаризов, а в Лос Анжелис – Теодора Дренска (НДСВ).
 

В края на мандата си тройната коалиция подготвя нови дипломатически назначения на свои кадри извън граница, пише днес вестник „Новинар”. Документите за посланически и консулски мисии в чужбина са съгласувани с президента Георги Първанов и изчакват одобрението на Министерския съвет, твърдят правителствени източници. По закон тази година изтичат мандатите на десет посланици, които са на служба в Париж, Берн, Белград, Скопие, Токио, Лисабон, Кипър, Копенхаген, Минск и Кишинев, както и на постоянните представители на България в Съвета на Европа (Страсбург) и в ООН (Женева).

„Ще помоля премиера на заседанието на правителството да се готвят само за сдаване на кабинета”, каза в сряда бъдещият министър-председател Бойко Борисов. По думите му ГЕРБ максимално бързо ще състави кабинет, така че той не вижда необходимост от подобни назначения. Борисов беше категоричен, че договорите за назначение на дипломатите, подписани от сегашното правителство, ще бъдат анулирани при встъпването му в длъжност.

Според източници на „Новинар” след думите на кмета дневният ред на Министерския съвет е бил спешно променен. В първоначалния му вариант на заседанието в четвъртък е трябвало да бъде гласувано назначаването на посланици в Скопие, Токио, Минск, Прищина и Мароко и генерални консули в Ню Йорк, Лос Анжелис, Солун и Чикаго. По неофициална информация за Скопие е готвен съветникът на премиера Сергей Станишев по международните въпроси Боян Чуков. За консулска служба в Ню Йорк пък е подготвян бившият евродепутат от квотата на БСП Атанас Папаризов, а в Лос Анжелис – Теодора Дренска (НДСВ). За посланик в Мароко е определен зам.-външният министър Радион Попов, който е от квотата на ДПС.

В допълнителните точки на заседанието трябва да бъде одобрено и създаване на посолство в гр. Прищина, Косово. В момента там действа само бюро за свръзка на Република България. Предвижда се и назначаване на нов председател на Държавната агенция на българите в чужбина. (Новинар)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5791 |08.07.2009 Скандали за постове в Българската църква, прокуратурата пасува . 2| 5036 |21.05.2009 Тройната коалиция уреди за последно свои на постове . 5| 5568 |21.04.2009 Бащата на убиеца от „Позитано” се отказва от партийни и държавни постове . 27| 5048 |20.03.2009 Нямало драми за СДС и ДСБ; драмата била за управляващите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads