Реклама / Ads
0| 2627 |16.06.2023 НОВИНИ

Важен ден за седмокласниците и десетокласниците: Проведе се национално външно оценяване по математика

.
Седмокласниците и десетокласниците бяха на изпит
В Министерството на образованието и науката беше изтеглен вариант 2 за днешното национално външно оценяване по математика в 7. клас.
 

На него се явяват близо 63 000 ученици. Изпитът е се проведе в 1700 училища от 9 ч. и продължи 150 минути.

 

Седмокласниците трябваше да решат 23 задачи. 18 от тях изискваха посочване на един верен отговор от 4 възможни. Две бяха с кратък свободен отговор, а три задачи изискваха разширен свободен отговор.

 

Резултатът от НВО в 7. клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в 8. клас. Според промените в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование от тази година учениците подреждат желанията си и в четвърти етап на класиране за прием след 7. клас. 

 

В 11 ч. в над 1000 учебни заведения започна националното външно оценяване по математика за  десетокласниците, с продължителност 90 минути. За него не се тегли изпитен вариант. Тестът по математика за десетокласниците има 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор, а две – с разширен свободен отговор. 

 

С резултата от НВО десетокласниците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втория гимназиален етап.

 

Максималният брой точки на всеки от изпитите е 100, а резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

 

Резултатите от тези изпити, както и от външното оценяване по български език и литература, проведено на 13 юни, трябва да бъдат обявени до 28 юни.

 

Регионалните управления на образованието са в непрекъснат контакт с директорите на училища в населени места, засегнати от наводненията през последните денонощия, за да се гарантира възможността за провеждане на изпита по математика, увериха от МОН. 

 

Съвместно с представители на местната администрация е създадена организация за нормалното протичане на националното външно оценяване по математика за 7 и 10 клас.

 

В училищата в София област, където в няколко населени места имаше наводнения, нямаше проблем учениците да положат изпита, съобщиха от РУО София-област. По тяхна информация училищата не са засегнати от проливните дъждове и националното външно оценяване протича нормално. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3195 |15.06.2023 Анализаторът Веселин Стойнев: Важен е имунитетът на Бойко Борисов, другите са за парлама . 0| 2840 |13.06.2023 По разказа “Ева, която расте и се смалява” писаха седмокласниците на матурата по БЕЛ . 0| 2645 |13.06.2023 Седмокласниците пишат по вариант II на изпита по БЕЛ . 3| 2886 |28.05.2023 Важен ден в Турция: Ердоган и Кълъчдароглу на балотаж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads